The Intercept: Google pregăteşte un motor de căutări online cu filtre de cenzură, destinat pieţei din China
Mihai DraghiciCompania Google pregăteşte lansarea unei versiuni cenzurate a motorului de căutări online pentru piaţa din China, aplicaţia fiind concepută pentru a bloca site-uri şi termeni despre drepturile omului, democraţie, religie şi proteste, afirmă surse citate de publicaţia The Intercept.
Proiectul, denumit "Dragonfly", este în curs de elaborare din primăvara anului 2017, iar activităţile s-au intensificat după întâlnirea pe care directorul general Google, Sundar Pichai, a avut-o cu un oficial chinez de rang înalt.
Programatorii şi inginerii companiei Google au creat o aplicaţie pentru sistemul Android, numită "Maotai" sau "Longfei". Aplicaţia a fost deja prezentată Guvernului chinez, iar versiunea finală ar urma să fie lansată în următoarele şase-nouă luni, după aprobarea de către Guvernul de la Beijing.
Planul constituie o modificare fundamentală în politicile Google pe piaţa chineză şi va marca o premieră în aproape zece ani.
În prezent, cei mai mulţi utilizatori de Internet din China nu pot accesa serviciile Google, deoarece acestea sunt blocate prin sistemul "Great Firewall". Noua aplicaţie Google va respecta reglementările chineze privind cenzura, restricţionând accesul la conţinutul online pe care Administraţia comunistă condusă de Xi Jinping îl consideră nefavorabil, precizează The Intercept.
Administraţia de la Beijing blochează informaţiile online despre disidenţi, unele studii academice, idei politice. Spre exemplu, sunt blocate informaţii despre acţiunile de reprimare produse în anul 1989 în Piaţa Tiananmen, referirile la "anticomunism" sau "disidenţi".
"Chiar dacă Google construieşte o astfel de aplicaţie, acest lucru nu înseamnă neapărat că va reuşi să pătrundă curând pe piaţa din China. Principalele companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale vor să investească fonduri şi timp pentru a intra pe piaţa masivă din China, dar obţinerea aprobărilor guvernamentale chineze este dificilă. Potrivit unor informaţii apărute în presă, reţeaua de socializare online Facebook a lucrat în 2016 la o aplicaţie cu filtre de cenzură, dar nu a reuşit încă să pătrundă pe piaţa chineză", observă site-ul Axios.com.