19 iunie 2019

Thales a prezentat un nou tip de dronă, Spy’Ranger 550

Monitorul Apărării şi Securităţii

Compania Thales a prezentat Spy’Ranger 550, un nou tip de dronă (UAS, Unmanned Air Systems), destinată misiunilor de supraveghere tactică şi colectare de informaţii.

Sursă foto: Mediafax

Drona Spy’Ranger 550 poate acţiona pe o rază de 50 de kilometri şi cu o autonomie de 5 ore. Drona poate fi instalată în 20 de minute, chiar şi în condiíi dificile de temperatură şi altitudine, oferind astfel un avantaj tactic decisiv.

Echipat cu un sistem imagistic revoluţionar, sarcina utilă optronică poate fi în cele din urmă instalată împreună cu alte tipuri de echipamente pentru a livra informaţiile de care au nevoie forţele armate în momentele decisive.

Bazat pe expertiza Thales în arhitectură de sistem, încărcătură utilă, inteligenţă artificială şi cybersecurity, Spy’Ranger 550 reprezintă cea mai nouă generaţie de mini-drone (UAS) tactice, livrând forţelor armate şi serviciilor de securitate un avantaj tactic. Capabil a fi instalat în 20 de minute, acesta furnizează informaţii cruciale în momente decisive pentru a le permite utilizatorilor să facă faţă provocărilor operaţionale curente şi viitoare. Sofisticat din punct de vedere tehnologic şi capabil să opereze simultan mai multe vehicule de zbor, sistemul Spy’Ranger 550 poate fi folosit în misiuni diverse, inclusiv manevre de luptă a unor forţe armate combinate, sprijin pentru misiuni de recunoaştere ofensivă şi operaţiuni împotriva unor grupări de rezistenţă izolate, misiuni de evaluare a ameninţărilor, supraveghere consistentă a zonelor de interes şi supravegherea graniţelor sau a infrastructurii critice. Motorul electric unic al Spy’Ranger 550 asigură operarea în modul invizibil, limitând astfel expunerea combatanţilor la ameninţări potenţiale atât pe timp de zi, cât şi de noapte.

Sarcina utilă optronică a sistemului furnizează imagine de o calitate excelentă şi include un canal de zi near infrared şi unul infrared HD. Algoritmi de procesare avansată a imaginii bazaţi pe produsele Thales deja existente asigură exploatarea mai uşoară a volumelor mari de informaţii culese.

Conexiunea de date înalt securizată a Thales transmite imaginile captate de Spy’Ranger 550 în timp real. Cu o autonomie de 5 ore, o rază de 50 de km şi capacitatea de a opera simultan 2 vehicule în aer cu ajutorul aceluiaşi segment la sol, Spy’Ranger 550 oferă o acoperire extinsă pentru supraveghere şi colectarea de informaţii.

Sistemul a fost conceput pentru a avea o robusteţe maximă şi pentru a putea fi utilizat cu uşurinţă. De exemplu, sistemul software al Centrului de comandă şi control al Spy oferă utilizatorului o interfaţă intuitivă şi o gamă de funcţionalităţi pentru a simplifica pregătirea misiunii şi operarea sa. Vehiculul aerian este uşor de asamblat fără instrumente speciale şi sistemul poate fi instalat de către o echipă de 2 persoane în mai puţin de 20 de minute.

„Proiectat şi produs în Franţa, Spy’Ranger 550 furnizează forţelor armate o multitudine de inovaţii care se constituie în câştiguri reale în materie de capabilităţi şi contribuie decisiv la colectarea informaţiilor pentru protejarea forţelor armate şi a populaţiei", a spus Jean-Pascal Arrou-Vignod, Directorul pentru activităţi optronice al Thales.