07 aprilie 2021

Testarea unei rachete hipersonice a Forţelor Aeriene SUA a eşuat

Dorin Oancea

Noul program al rachetelor hipersonice al Forţelor Aeriene SUA a suferit un eşec, luni, după o lansare nereuşită de pe un avion B-52H Stratofortress, la baza Edwards din California, relatează CNN.

Sursă foto: Mediafax

„Racheta de test nu a reuşit să finalizeze secvenţa de lansare şi a fost reţinută în siguranţă pe avionul care s-a întors la Edwards AFB”, au spus Forţelor Aeriene SUA într-un comunicat.

SUA este angajată într-o cursă cu China şi Rusia pentru a dezvolta arme hipersonice, într-un moment al tensiunilor globale crescute. Rachetele sunt concepute să zboare cu o viteză atât de mare încât pot acoperi distanţe mari şi se pot deplasa rapid prin spaţii aeriene puternic apărate, pentru a ataca porturi, aerodromuri şi alte instalaţii.

Noua rachetă se numeşte armă cu răspuns rapid (ARRW) şi ar trebui să fie gata de desfăşurare în următorii câţiva ani. Testul a vizat în mod special demonstrarea capacităţii ARRW de a atinge viteza hipersonică.

Pentagonul îşi propune să dezvolte o rachetă hipersonică care să poată călători cu de 20 de ori viteza sunetului, spun oficialii apărării, nu departe de viteza navetelor spaţiale la reintrarea în atmosfera Pământului.

Şi Rusia şi China dezvoltă programe de armament hipersonic, iar Rusia susţine că a testat cu succes o rachetă. SUA se concentrează pe armele hipersonice convenţionale lansate de pe nave, platforme terestre şi aeriene.

Pentagonul a solicitat pentru program 3,2 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2,6 miliarde de dolari anul trecut.

China a testat prima dată o rachetă hipersonică în 2014, iar Rusia în 2016.

Vehiculul hipersonic al Rusiei, cunoscut sub numele de Avangard, este echipat cu focoase nucleare şi lansat cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale SS-19. Rusia a efectuat teste cu Avangard în 2016 şi 2018, anunţând în decembrie 2019 că a activat două SS-19 echipate cu Avangard.

Vehiculul hipersonic din China, cunoscut sub numele de DF-ZF, a fost testat de cel puţin nouă ori din 2014.

Anul trecut, fostul secretar interimar al marinei, Thomas Modly, a declarat că armele hipersonice „au schimbat deja natura spaţiului de luptă, la fel cum a făcut tehnologia nucleară în secolul trecut”. Comparând rachetele hipersonice cu lansarea satelitului Sputnik, înaintea Statelor Unite, Modly a îndemnat armata să investească intens în cercetare şi dezvoltare. Chiar dacă armele hipersonice nu au fost niciodată folosite în luptă, el a avertizat că acestea pot „destabiliza mediul de securitate global şi pot reprezenta o ameninţare existenţială pentru naţiunea noastră”.