Tentativa de lovitură de stat din Sudan. Cel puţin 25 de oameni au murit
Andreea TobiasCel puţin 25 de persoane au fost ucise şi 183 rănite în luptele care au izbucnit sâmbătă între armată şi principalul grup paramilitar din Sudan - RSF (Rapid Support Forces ).
Armata sudaneză a lansat duminică atacuri aeriene asupra bazei unei forţe paramilitare din apropierea capitalei, în încercarea de a restabili controlul asupra ţării, în timp ce confruntările au ucis cel puţin 25 de persoane.
La finalul unei zile de lupte, armata a atacat o bază aparţinând forţelor paramilitare RSF din oraşul Omdurman, care se învecinează cu capitala Khartoum, au declarat martori citaţi de Reuters.
Aceştia au auzit încă la primele ore ale dimineţii de duminică sunetul artileriei grele în Khartoum, Omdurman şi în apropiere de Bahri. Martorii au auzit, de asemenea, focuri de armă în oraşul Port Sudan de la Marea Roşie, unde nu au fost raportate anterior lupte.
Sindicatul medicilor sudanezi a raportat anterior că cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi 183 rănite în luptele care au izbucnit sâmbătă între armată şi RSF. Decesele au fost înregistrate la aeroportul din Khartoum şi la Omdurman, precum şi la vest de Khartoum, în oraşele Nyala, El Obeid şi El Fasher.
RSF a afirmat că a ocupat palatul prezidenţial, reşedinţa şefului armatei, postul de televiziune de stat şi aeroporturile din Khartoum, oraşul Merowe din nordul ţării, El Fasher şi statul Darfur de Vest. Armata a respins aceste afirmaţii.
Forţele aeriene sudaneze au cerut oamenilor să rămână în casă în timp ce au efectuat ceea ce au numit o cercetare aeriană a activităţii RSF, iar în statul Khartoum a fost declarată o zi liberă pentru duminică, închizându-se şcolile, băncile şi birourile guvernamentale.
Focuri de armă şi explozii au putut fi auzite în întreaga capitală, unde imagini televizate au arătat fumul care se ridica din mai multe districte, iar videoclipurile din reţelele de socializare au surprins avioane militare zburând la joasă înălţime deasupra oraşului, cel puţin unul dintre ele părând să tragă o rachetă.
Un jurnalist Reuters a văzut tunuri şi vehicule blindate pe străzi şi a auzit focuri de armament greu în apropierea sediilor armatei şi RSF.
Şeful armatei, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, a declarat pentru Al Jazeera TV că RSF ar trebui să se retragă: "Credem că, dacă sunt înţelepţi, îşi vor întoarce trupele care au intrat în Khartoum. Dar dacă continuă, va trebui să desfăşurăm trupe în Khartoum din alte zone".
Forţele armate au declarat că nu vor negocia cu RSF decât dacă nu se va folosi forţa. Armata le-a spus soldaţilor detaşaţi la RSF să se prezinte la unităţile militare din apropiere, care ar putea diminua rândurile RSF dacă se supun.
Liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, l-a numit pe Burhan "criminal" şi "mincinos". Armata şi RSF, despre care analiştii spun că are 100.000 de membri, au fost în competiţie pentru putere în timp ce facţiunile politice negociază formarea unui guvern de tranziţie după lovitura de stat militară din 2021.
"Ştim unde te ascunzi şi vom ajunge la tine şi te vom preda justiţiei, sau vei muri ca orice alt câine", a declarat Hemedti.