26 februarie 2024

Tensiuni între Croaţia şi Serbia, după ce ministrul croat al afacerilor externe l-a numit pe Vucic „satelit rus”. Preşedintele Vucic susţine că nu este „servitorul” nimănui, la o săptămână de când a anunţat primirea sistemului antidronă rusesc Repellent

Andreea Soare

Serbia a criticat, duminică, ambasada Croaţiei din Belgrad, după ce ministrul croat al afacerilor externe l-a numit pe preşedintele Alesandr Vucic „satelit rusesc”, scrie Politico.eu.

Sursă foto: Profimedia

Ministrul croat al afacerilor externe, Grlic Radman, a declarat, la televiziunea N1, într-un program de sâmbătă, că Vucic v-a trebui să decidă de partea cui este, a Rusiei sau a UE, pentru că „este imposibil şi inconfortabil să stai pe două scaune în acelaşi timp”, citează Politico.eu.

După ce l-a numit pe Vucic „satelit rusesc” Grlic Radman a spus că „influenţa rea a Rusiei în Balcanii de Vest nu va fi permisă”.

Vucic nu a rămas tăcut şi a răspuns declaraţiilor ministrului croat susţinând că Grlic Radman „nu doar că intervine în problemele interne ale Serbiei, dar, ca de obicei, minte şi insultă cetăţenii sârbi şi ameninţă cetăţenii Serbiei”.

„Nu am fost niciodată servitorul cuiva, lucru care nu se poate spune despre Grlic Radman”, a transmis Vucic.

Relaţia Serbiei cu Rusia a continuat nestingherită, în ciuda invaziei ruseşti în Ucraina şi a sancţiunilor impuse Moscovei din acest motiv. Mai mult decât, la jumătatea lunii februarie a acestui an, Serbia a anunţat primirea de noi echipamente militare de la Rusia, mai precis un sistem antidronă pentru bruiajul electronic, Repellent.

Serbia este singura ţară europeană care a refuzat să se alinieze Uniunii Europene în privinţa sancţiunilor impuse Kremlinului ca urmare a invaziei ruseşti în Ucraina. Serbiei i s-a spus că, dacă vrea să se alăture UE, trebuie să fie de acord cu sancţiunile.

Recent au apărut în presă şi informaţii cu privire la „pedepsirea” ruşilor din Serbia, care se opun invaziei în Ucraina. AP a relatat povestea unei femei din Rusia care, în urmă cu doi ani, a scris o scrisoare de condamnare a invaziei ruseşti în Ucraina şi care, ulterior, a fost numită „ameninţare la adresa securităţii naţionale a Serbiei”, revocându-i-se permisul de şedere în această ţară. Femeia este traducătoare de literatură. Deşi aceasta nu se consideră activistă, spune că activiştii ruşi pro-democraţie, care s-au mutat în ultimii ani în Serbia, se confruntă cu aceleaşi probleme.