21 noiembrie 2020

Tensiuni în Mediterană. Turcia extinde lucrările de cercetare seismică până pe 29 noiembrie. Activitatea trebuia să se încheie pe 23 noiembrie

Beatrice Dumitru

Turcia a declarat că extinde activitatea de explorare seismică a navei sale Oruc Reis într-o zonă disputată din estul Mediteranei până pe 29 noiembrie, decizie care ar putea spori tensiunile din regiune, notează Reuters.

Sursă foto: Mediafax
Membrii NATO, Turcia şi Grecia, au opinii divergente privind limitele platoului continental şi la revendicările privind resursele de hidrocarburi din estul Mediteranei.
 
Disputa a izbucnit în august, când Turcia a trimis nava de studii seismice Oruc Reis în apele revendicate şi de Grecia şi de Cipru.
 
Împreună cu alte două nave, Ataman şi Cengiz Han, Oruc Reis va continua să lucreze într-o zonă aflată la vest de Cipru, arată o notificare a Marinei turce difuzată sâmbătă. Iniţial, activitatea trebuia să se încheie la 23 noiembrie.
 
Ankara a retras nava Oruc Reis din zona disputată în septembrie pentru a permite diplomaţia cu Grecia, dar apoi a trimis-o înapoi, provocând o reacţie furioasă din partea Greciei, Franţei şi Germaniei.