27 octombrie 2018

Tensiuni în Fâşia Gaza: Au fost lansate mai multe rachete spre Israel

Mircea Olteanu

Militanţii din Fâşia Gaza au lansat mai multe rachete spre Israel după violenţele de vineri de la frontieră, între armata israeliană şi protestatari, soldate cu uciderea a patru palestinieni, informează agenţia de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile militare de la Tel Aviv au transmis că între 10 şi 12 rachete au fost lansate, o parte dintre acestea fiind interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome. Până în acest moment nu s-au înregistrat victime în urma atacului cu rachete.

Mai multe organizaţii militante palestiniene, inclusiv Hamas, au emis un comunicat comun în care se declară pregătite de război.

Patru palestinieni cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani au fost împuşcaţi mortal de armata israeilană în cursul protestelor desfăşurate vineri după-amiază la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Aproximativ 16.000 de palestinieni au participat la protest, unii fiind violenţi. Zeci de protestatari au fost răniţi.

În Cisiordania, militari israelieni au fost implicaţi în confruntări cu activişti palestinieni într-un sat situat în apropierea oraşului Ramallah. Un palestinian a fost ucis, iar nouă au fost răniţi, doi fiind în stare critică.

Protestele violente de la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza au început pe 30 martie 2018, atunci când mii de palestinienii din această enclavă au participat la o demostraţie numită "Marşul reîntoarcerii", de-a lungul barierei de securitate. De aproape şapte luni, protestele continuă cu intensitate crescută, aproximativ 200 de palestinienii fiind ucişi până acum în încleştări.