MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

19 iunie 2023 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Tensiuni! Germania vs Franţa, două planuri diferite cu privire la viitorul militar al Europei. În ce tabără se află România

Gabriel Negreanu

Franţa contestă un plan condus de Germania, la care s-a alăturat şi România, pentru a consolida apărarea aeriană a Europei. Tensiunile dintre cele doua mari puteri ale UE sunt rezultatul a două viziuni diferite cu privire la modul în care regiunea ar trebui să contracareze ameninţarea reprezentată de Rusia.

Sursă foto: Mediafax

Cancelarul german Olaf Scholz a prezentat Sky Shield în octombrie anul trecut pentru a crea un sistem european de apărare antiaeriană şi antirachetă prin achiziţionarea în comun de echipamente, iar de atunci au semnat 17 ţări. Ţările participante sunt Germania, Marea Britanie, România, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, şi Slovenia.

Dar ţări cheie precum Franţa, Italia şi Polonia au rămas pe margine, demonstrând provocările pe care le presupune depăşirea intereselor industriale naţionale, chiar şi în condiţiile în care bugetele militare sunt în creştere în întreaga Europă, scrie Financial Times.

Macron a criticat Sky Shield pentru că se bazează prea mult pe sistemele de armament fabricate în afara Europei, fără a lua în considerare în mod adecvat modul în care să descurajeze cel mai bine Rusia, inclusiv prin achiziţionarea potenţială de capacităţi de atac cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Apărarea aeriană "este mai întâi o chestiune strategică înainte de a fi una industrială, dar, evident, trebuie să se bazeze pe un echilibru între acţiunile ofensive şi cele defensive", a declarat Macron într-un discurs recent.

"Când văd anumite ţări care îşi măresc cheltuielile de apărare pentru a cumpăra masiv sisteme neeuropene, le spun pur şi simplu: 'Pregătiţi problemele de mâine!'"

La Berlin, oficialii consideră criticile franceze ca fiind nefondate şi susţin că urgenţa de a elimina lacunele din apărarea antiaeriană înseamnă că achiziţionarea de sisteme "din comerţ" este preferabilă unor noi dezvoltări "îndelungate şi adesea costisitoare".

Dezacordul va constitui fundalul unei conferinţe privind strategia de apărare aeriană care are loc astăzi la Paris.

Convocat de preşedintele Emmanuel Macron în marja Salonului aeronautic de la Paris, oficialii francezi descriu evenimentul ca fiind un forum de dezbatere între miniştrii apărării din UE, oficiali militari din SUA şi NATO şi directori din industrie.