20 octombrie 2022

Tensiune la ONU din cauza dronelor folosite de ruşi în Ucraina

Petru Mazilu

SUA, Franţa şi Marea Britanie îşi unesc forţele pentru a intensifica presiunea asupra reprezentanţilor Rusiei la ONU în ceea ce priveşte utilizarea dronelor asupra oraşelor din Ucraina, potrivit Sky News.

Sursă foto: Mediafax

Presiunea la Naţiunile Unite se intensifică asupra Rusiei pe tema presupusului transfer de drone din partea Iranului.

Statele Unite şi Franţa şi-au unit forţele cu Marea Britanie pentru a-şi exprima „îngrijorarea gravă" cu privire la presupusa achiziţie de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni şi infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancţiunile noastre şi alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicaţi în aceste transferuri", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ucraina a acuzat Iranul că a încălcat o interdicţie a Consiliului de Securitate al ONU privind transferul de drone capabile să zboare 300 de kilometri, iar experţii au fost invitaţi să le vadă pe cele care au aterizat.

Rusia a ameninţat că şi-ar putea reevalua cooperarea cu ONU dacă organizaţia va trimite experţi în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, nu a spus ce cooperare ar putea fi afectată.

De asemenea, Polyanskiy le-a declarat reporterilor că nu este optimist în ceea ce priveşte reînnoirea unui acord mediat de ONU în privinţa exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Marea Neagră.