12 iunie 2024

Tehnologie IA românească pe câmpul de luptă? O companie din Cluj-Napoca a dezvoltat o soluţie care permite rachetelor să identifice şi distrugă rachetele autonom, în baza recunoaşterii faciale, fără a fi bruiate electronic

Andreea Soare

O companie românească din Cluj-Napoca, Oves Enterprise, a anunţat ieri-seară că a dezvoltat o tehnologie care utilizează IA, numită Storm Shadow IA, care ar putea permite rachetelor să identifice şi să distrugă autonom rachetele, în baza recunoaşterii vizuale, fără a cădea victimă bruiajului electronic. Soluţia ar fi deja căutată de marile companii de apărare, spun reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediafax

„Avem, în prezent, discuţii avansate cu producătorii de rachete care doresc să integreze Storm Shadow AI în armamentul lor. Iar acest lucru va permite rachetelor să găsească şi să distrugă ţintele autonom, utilizând recunoaşterea vizuală şi alte metode avansate de identificare, fără a fi afectate de bruiajul electronic. Astfel, SSAI oferă un nivel suplimentar de siguranţă şi eficienţă, şi devine o soluţie viabilă şi atractivă pentru guverne şi companii de apărare din întreaga lume”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, într-un comunicat de presă, menţionând că echipamentele moderne, precum HIMARS şi JDAM, care depind în mare măsură de GPS, sunt adesea ineficiente în medii de război electronic.

„În acest context, SSAI se dovedeşte a fi o soluţie inovatoare care poate oferi capabilităţi de ţintire şi lovire precisă la un cost redus. În plus, integrarea acestei soluţii asigură că echipamentele militare rămân operative şi eficiente, chiar şi în cele mai dificile condiţii de bruiaj”, continuă acesta, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor companiei, „Storm Shadow AI poate fi utilizată pentru a îmbunătăţi capabilităţile dispozitivelor militare prin utilizarea recunoaşterii vizuale, termice şi radio, eliminând dependenţa de GPS. SSAI poate funcţiona autonom, indiferent de bruiajul electronic, asigurând astfel o precizie şi eficienţă superioare. Tehnologia avansată permite identificarea şi neutralizarea ţintelor în mod independent, fără intervenţie umană, lucru esenţial în scenarii critice”.

Soluţia SSAI poate fi integrată pe diverse platforme, de la drone şi rachete la alte echipamente tactice. Flexibilitatea şi adaptabilitatea acestei tehnologii fac posibilă îmbunătăţirea rapidă şi la costuri scăzute a capabilităţilor echipamentelor existente. Prin eliminarea riscului de bruiaj, SSAI asigură o operativitate continuă şi fiabilă în condiţii de război electronic intens.

Pe lângă aplicabilitatea în domeniul militar, „SSAI are potenţialul de a revoluţiona şi alte domenii, cum ar fi intervenţiile de urgenţă sau livrările autonome de materiale esenţiale către locaţii critice, precum spitalele”.

Compania transmite şi că „Storm Shadow AI include protocoale stricte care asigură că fiecare operaţiune efectuată de AI este monitorizată şi, dacă este necesar, controlată de operatori umani. Acest mecanism „human in the loop” garantează că toate acţiunile respectă standardele etice şi legale, oferind un nivel suplimentar de asigurare şi control”.