21 iunie 2019

Teheranul acuză Statele Unite că încearcă să creeze „o fobie iraniană” la nivel global

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Washington încearcă să creeze „o fobie iraniană” la nivel global, a transmis vineri Amir Hatami, ministrul Apărării al Iranului, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, relatează agenţia de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Există condiţii foarte complicate şi suspecte în regiune. Se pare că acest lucru este legat de o politică a Statelor Unite de a crea o fobie iraniană şi de a crea un consens împotriva Iranului”, a declarat Amir Hatami.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat joi doborârea unei drone militare americane care ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat o serie de atacuri militare împotriva Iranului ca răspuns la doborârea dronei de supraveghere de către forţele iraniene, însă decizia a fost anulată înainte ca acestea să fie lansate, relatează cotidianul The New York Times şi agenţia Reuters.

"Iranul a comis o foarte mare eroare!", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.