24 iunie 2019

Teheran: Atacurile cibernetice efectuate de SUA împotriva Iranului au fost un eşec

Mircea Olteanu

Regimul de la Teheran a transmis luni că atacurile cibernetice americane care au vizat forţele militare iraniene au fost un eşec, după ce presa americană a relatat că atacurile cibernetice efectuate de SUA ar fi dezactivat unele sisteme militare iraniene, informează cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

"Încearcă din greu, dar nu au efectuat cu succes un atac", a transmis Mohammad Javad Azari Jahromi, ministrul iranian pentru Informaţii şi Comunicaţii.

"Anul trecut am neutralizat 33 de milioane de atacuri cu sistemul (naţional) de protecţie", a adăugat oficialul iranian.

Potrivit surselor citate de presa americană, atacurile cibernetice efectuate de Statele Unite au vizat sisteme de lansare de rachete ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, o structură militară de stat catalogată drept organizaţie teroristă de SUA, care a doborât o dronă americană şi despre care Washingtonul susţine că ar fi responsabilă de atacarea unor tancuri petroliere în Golful Oman.

Atacul cibernetic avea rolul de a bloca sistemele antiaeriene iraniene înainte de bombardamente asupra a trei obiective nedezvăluite, operaţiune anulată de Donald Trump în ultimul moment.

Statele Unite au mai lansat atacuri cibernetice asupra Iranului în trecut. Există suspiciuni că SUA şi Israelul s-au aflat în spatele virusului informatic Stuxnet, care a distrus instalaţii la complexul nuclear iranian Natanz.

Conform specialiştilor, şi Iranul a început să intensifice acumularea de capabilităţi cibernetice ofensive.