22 iulie 2019

Rusia şi Turcia ar putea fabrica în comun componente ale sistemului de rachete S-400

Marinela Sarbu

Rusia şi Turcia se află în discuţii în legătură cu posibilitatea de a fabrica în comun, în Turcia, componente pentru sistemul rus de apărare anti-aerian S-400, a declarat Sergei Chemezov, preşedintele concernului rusesc de stat Rostec, citat de agenţia TASS, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Administraţia de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Potrivit TASS, Chemezov a făcut prima dată aceste declaraţii pentru agenţia turcă de ştiri Anadolu.