14 aprilie 2018

Tăriceanu, despre atacul din Siria: O reacţia era necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc

Ana Petrescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că atacul cu rachete al SUA, Angliei şi Franţei asupra Siriei a fost o reacţie necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc şi pe aliaţii acestuia, Rusia şi Iran.

Sursă foto: Mediafax

"Privesc cu îngrijorare deteriorarea mediului de securitate din Siria, deja grav afectat de luptele pe care diferitele părţi le-au avut de-a lungul anilor, soldate cu sute de mii de victime, milioane de refugiaţi şi pierderi materiale imense. Suntem solidari cu aliaţiii noştri strategici SUA, Marea Britanie şi Franţa în acţiunea comună ca răspuns la actul inacceptabil al utilizării de arme chimice împotriva civililor sirieni. Condamnăm încă o dată în termenii cei mai fermi comiterea unor asemenea acţiuni cu potenţial distructiv şi reiterăm sprijinul nostru ferm pentru orice efort destinat încetării conflictului din Siria. Evaluez decizia de folosire a forţei luată în comun de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie dintr-o singură perspectivă: necesitatea acestei acţiuni disuasive care vizează exclusiv arsenalul chimic din Siria utilizat împotriva civililor, încălcând toate reglementările codificate în dreptul internaţional", a transmis, sâmbătă seară, Tăriceanu pe Facebook.

Liderul ALDE a adăugat că deşi cea mai bună cale de rezolvare a unui conflict este cea diplomatică şi paşnică, în această situaţie acţiunea SUA şi ale aliaţilor era nececesară, iar România este solidară cu partenerii ei strategici.

"Consider că această reacţie era necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc şi aliaţii săi deopotrivă, Rusia şi Iranul, că asemenea acţiuni nu pot fi tolerate şi vor primi întotdeauna o reacţie pe măsură. Fără îndoială, forma cea mai bună de reglementare a conflictului continuă să rămână formula politică, diplomatică şi paşnică, dar cred că, aşa cum preşedintele Federaţiei Ruse se arată îngrijorat de acest răspuns, specific şi bine ţintit împotriva bazelor militare şi facilităţilor de producţie, ar fi trebuit să-şi arate preocuparea şi să condamne fără niciun fel de ambiguitate folosirea armei chimice împotriva populaţiei paşnice din Douma", a completat Călin Popescu Tăriceanu.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian. Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

”Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.