19 martie 2019

Ţări ale Uniunii Europene sunt favorabile unui grup de lucru pentru crearea un mecanism de monitorizare a statului de drept

Mihai Draghici

Ţările Uniunii Europene s-au declarat marţi favorabile înfiinţării unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea instituirii unui mecanism al Uniunii Europene pentru monitorizarea stării statului de drept, o iniţiativă care, potrivit Reuters, ar putea viza direct Ungaria, Polonia şi România.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a declarat marţi după-amiază că majoritatea ţărilor UE au fost de acord cu propunerea de constituire a unui grup de lucru care să analizeze oportunitatea constituirii unui mecanism al Uniunii Europene de supraveghere a stării democraţiei, statului de drept şi principiilor fundamentale comunitare. Proiectul a fost propus împreună cu Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului german de Externe.

"Există o foarte largă majoritate a statelor membre - peste 20 - care sunt de acord cu principiile propuse deja în urmă cu trei ani în Consiliul UE", a explicat Reynders.

Oficialul belgian a precizat că are susţinerea Germaniei, dar şi a Finlandei, ţară care va prelua Preşedinţia Consiliului UE de la 1 iulie. De asemenea, iniţiativa este susţinută şi de România, potrivit agenţiei belgiene Belga şi site-ului LeVif.be.

"Uniunea Europeană este o uniune a valorilor. Nu este vorba doar de piaţa unică. Toată lumea trebuie să adere la aceste valori, nu este vorba doar de valori recomandate", a declarat Michael Roth, citat de agenţia Reuters.

Comisia Europeană, care a semnalat deja intenţia de a condiţiona accesul la fonduri comunitare de respectarea principiilor statului de drept, a salutat proiectul. "Iniţiativa belgiano-germană consolidează statul de drept, este o tentativă onestă graţie căreia statele membre se vor putea consulta între ele", a comentat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

"Propunerea, formulată în cadrul unei reuniuni ministeriale europene, coincide cu investigaţiile ample lansate de UE împotriva Poloniei şi Ungariei pentru subminarea independenţei instanţelor judiciare şi a presei, în timp ce România este acuzată de regrese în acţiunile anticorupţie", comentează agenţia Reuters.