23 iulie 2021

Talibanii transmit că nu va fi pace în Afganistan dacă preşedintele Ghani rămâne la putere

Andreea Soare

Talibanii au transmis că nu vor să monopolizeze puterea, însă aceştia insistă că nu va fi pace în Afganistan până când nu se negociază crearea unui nou guvern în Kabul şi până când preşedintele nu este îndepărtat de la putere, transmite Military.com.

Sursă foto: Profimedia

Într-un interviu cu AP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, care este şi membru al echipei de negociere dintre talibani şi guvernul afgan, a subliniat poziţia insurgenţilor cu privire la viitorul ţării.

Talibanii au capturat mai multe teritorii în ultimele săptămâni, au pus stăpânire pe punctele de trecere a graniţelor strategice şi ameninţă mai multe capitale de provincii, pe măsură ce trupele SUA şi NATO părăsesc ţara.

Potrivit lui Shaheen, talibanii vor renunţa la arme când va fi negociat un nou guvern la Kabul, conform cerinţelor ambelor părţi aflate în conflict, iar preşedintele Ghani este îndepărtat de la putere.

„Vreau să fie clar că noi nu credem în monopolizarea puterii, pentru că fiecare dintre guvernele care au încercat să monopolize puterea în Afganistan, în trecut, nu a avut succes”, a declarat Shaheen.

De asemenea, Shaheen l-a numit pe Ghani un „furnizor al războiului” şi l-a acuzat că a folosit discursul său ţinut marţi, cu ocazia sărbătorii Eid Al-Adha, ca promisiune privind o ofensivă asupra talibanilor. Acesta neagă dreptul lui Ghani de a conduce ţara şi a revenit asupra acuzaţiilor privind falsificarea voturilor din 2019. În urma acestui vot, atât Ghani, cât şi rivalul său Abdullah Abdullah s-au declarat preşedinţi, însă, în urma unei înţelegeri între cei doi, Abdullah Abdullah a devenit numărul doi al guvernului şi conduce consiliul de reconciliere.

„Ei nu vor reconciliere, ci vor capitulare”, a mai adăugat Suhail Shaheen, referindu-se la guvernul afgan.

Sub noul guvern, potrivit lui Shaheen, femeile vor putea să lucreze, să meargă la şcoală şi să ia parte la politică, însă vor trebui să poarte hijab sau eşarfă. Acestea nu vor fi nevoite să fie însoţite de un bărbat pentru a ieşi din casă, iar comandanţii talibani au cerut şcolilor şi universităţilor să funcţioneze ca înainte, inclusiv cu participarea fetelor şi femeilor.

Cu toate acestea, mai multe informaţii apărute în presă indică faptul că talibanii impun restricţii femeilor şi că au dat chiar foc unor şcoli.

Totodată, purtătorul de cuvânt al talibanilor a subliniat că nu vor să ocupe Kabulul, însă pot face asta oricând, având în vedere armele şi echipamentele militare capturate recent.