08 septembrie 2019

Talibanii susţin că decizia lui Trump de a anula negocierile va duce la moartea multor americani

Andrei Vacaru

Decizia preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a anula negocierile de pace cu talibanii va duce la moartea multor cetăţeni americani, au declarat duminică reprezentanţii talibanilor, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Gruparea a lansat un comunicat după ce Donald Trump a anulat negocierile secrete cu liderii talibani, care ar fi trebuit să aibă loc duminică la Camp David. Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a decis să renunţe la aceste discuţii după ce talibanii au revendicat un atac produs la Kabul care a dus la moartea unui soldat american şi a altor 11 persoane.

Zabihnullaj Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a criticat decizia lui Trump şi a adăugat că forţele americane au organizat şi ele atacuri în Afganistan în această perioadă.

„Această decizie va duce la pierderi mai mari pentru Statele Unite. Credibilitatea lor va fi afectată, poziţia lor împotriva păcii va fi expusă în faţa lumii, pierderile de vieţi şi de bunuri vor creşte”, a spus acesta.

Anunţul preşedintelui american vine în contextul în care Statele Unite şi talibanii erau aproape de încheierea unui acord de pace. Trimisul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a mers săptămâna aceasta în capitala Qatarului, Doha, pentru reluarea negocierilor cu talibanii.

La începutul săptămânii, acesta a declarat că Statele Unite ajunseseră la un acord „de principiu” cu talibanii, care ar fi urmat să fie aprobat de preşedintele Trump. Acesta a adăugat că, potrivit acordului de principiu, Statele Unite ar urma să îşi retragă trupele din cinci baze din Afganistan dacă talibanii vor respecta condiţiile impuse în cadrul documentului.

Cu toate acestea, în urma atacurilor petrecute săptămâna aceasta, Donald Trump a pus la îndoială acest acord. „Dacă nu pot fi de acord cu o încetare a focului în timpul acestor negocieri foarte importante de pace şi sunt capabili să ucidă 12 oameni nevinovaţi, atunci, cel mai probabil, nu au puterea de a negocia un acord semnificativ. Câte decenii mai sunt dispuşi să lupte?”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite vor continua să facă presiuni asupra militanţilor talibani pentru a se asigura de angajamentele luate în cadrul negocierilor de pace şi nu vor reduce între timp sprijinul militar pentru trupele afgane.