17 ianuarie 2023

Talibanii sunt tot mai activi în Social Media. Oficialii afgani plătesc abonament pe Twitter

Alexandru Gologan

Talibanii au început să folosească funcţia de verificare plătită a Twitter, care anterior era oferită doar utilizatorilor cu un cont activ, autentic şi de interes public. Însă, serviciul pe bază de abonament, Twitter Blue, a spart această barieră.

Sursă foto: Mediafax

Cel puţin doi oficiali talibani şi patru susţinători proeminenţi din Afganistan folosesc în prezent bifa albastră, care certifică autenticitatea conturilor.

Contul lui Hedayatullah Hedayat, coordonatorul departamentului taliban pentru „acces la informaţii”, are 187.000 de urmăritori şi postează în mod regulat informaţii legate de administraţia talibană.

Abdul Haq Hammad, şeful organului de supraveghere a presei de la Ministerul Afgan al Informaţiilor şi Culturii, are şi el o bifă albastră pe contul său care are 170.000 de urmăritori.

În octombrie 2021, fostul preşedinte american Donald Trump a fost suspendat din platformă după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA. Trump declara la acea vreme: „Trăim într-o lume în care talibanii au o prezenţă uriaşă pe Twitter, dar preşedintele tău american preferat a fost redus la tăcere”.

Serviciul Twitter Blue a fost introdus în decembrie. Costă 8 USD pe lună, iar o taxă sporită de 11 USD este plătită de cei care folosesc aplicaţia Twitter pe dispozitivele Apple. Abonaţii Twitter Blue beneficiază de „clasare prioritară în căutare, menţiuni şi răspunsuri” care ajuta la combaterea spamului şi a boţilor, potrivit platformei.

Înainte de introducerea Twitter Blue, niciunul dintre conturile oficialilor talibani nu purta celebra bifă albastră, relatează BBC