Talibanii: Războiul s-a încheiat | Cum au reacţionat liderii internaţionali la deznodământul din Afganistan
Andreea SoareTalibanii au declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, după ce insurgenţii au preluat controlul asupra palatului prezidenţial din Kabul, pe măsură ce forţele conduse de SUA au părăsit ţara şi statele occidentale se chinuie să îşi scoată cetăţenii din teritoriul marcat de conflicte.
Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, duminică, după ce insurgenţii au intrat în capitală, susţinând că nu vrea să provoace „vărsare de sânge”, în timp ce mii de afgani s-au îmbulzit la aeroportul din Kabul pentru a putea prinde ultimul zbor care să îi scape din mâinile talibanilor.
„Astăzi este o zi excelentă pentru afgani şi pentru mujahedini. Azi am fost martorii rezultatului eforturilor şi sacrificiilor făcute în 20 de ani”, a spus Mohammad Naeem, purtătorul de cuvânt al talibanilor, pentru Al Jazeera TV.
„Slavă Domnului, războiul s-a încheiat”, a continuat acesta.
Reacţia liderilor internaţionali la ceea ce se întâmplă în Afganistan nu a întârziat să apară.
Astfel, preşedintele Joe Biden, a declarat că prezenţa militarilor americani în această ţară nu ar fi făcut vreo diferenţă dacă afganii nu se puteau apăra singuri: „Încă un an sau cinci de prezenţă militară americană în ţară nu ar fi făcut vreo diferenţă dacă militarii afgani nu pot şi nu îşi vor apăra ţara. O prezenţă americană nedeterminată în mijlocul unui alt conflict civil major nu a fost acceptabilă pentru mine”, a declarat acesta.
De asemenea, un oficial al ministerului rus al afacerilor externe, Zamir Kabulov, a declarat că ţara sa lucrează cu alte state pentru a desfăşura o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce se întâmplă în Afganistan.
„Lucrăm la acest lucru”, a declarat Kabulov.
Kabulov a declarat că Moscova nu plănuieşte să evacueze ambasada sa din Kabul, declarând că talibanii au oferit Rusiei şi altor ţări – pe care nu le-a numit – asigurări de securitate pentru misiunile lor în Afganistan.
Prim-ministrul britanic Borish Johnson a anunţat că va organiza o reuniune parlamentară privind evoluţiile din Afganistan. Astfel, parlamentarii ar putea să fie chemaţi din vacanţă pentru a stabili care este planul Marii Britanii cu privire la Afganistan.
Johnson susţine că nimeni nu ar trebui să recunoască talibanii drept guvernul din Afganistan, adăugând că, în curând, va fi formată o nouă administraţie la Kabul.
„Nu vrem ca cineva să recunoască bilateral talibanii. Vrem o poziţie unită în rândul celor care împărtăşesc aceeaşi viziune (n.r. cu privire la Afganistan)”, a declarat prim-ministrul britanic.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au transmis că fac tot posibilul pentru a-şi evacua diplomaţii din ţară.
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat, sâmbătă, că „evoluţia rapidă” din Afganistan reprezintă o provocare la adresa misiunii diplomatice din ţară, hotărând, astfel, evacuarea personalului de pe teritoriul afgan.
Comisarul european Margaritis Schinas a transmis, printr-un tweet, că „Nu mai avem timp să aşteptăm să completăm regulile privind imigraţia şi azilul din Europa”.
Antonio Guterres, şeful ONU, s-a arătat preocupat de viitorul „fetelor şi femeilor, ale căror drepturi trebuie protejate”.
Ministrul ucrainean al afacerilor externe a transmis că un avion al Ucrainei aflat în Afganistan a evacuat cetăţeni ucraineni, olandezi, croaţi, bieloruşi şi afgani din Kabul. „Acum sunt în siguranţă. Nu ne abandonăm oamenii şi îi ajutăm şi pe ceilalţi. În cazul altor cereri, vor face tot ce putem pentru a ajuta ucrainenii şi străinii”, a declarat acesta.
Într-o declaraţie de presă comună, (semnată de Albania, Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Burkina Faso, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Croaţia, Cehia, Danemarca, Republica Dominicană, El Salvador, Estonia, Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Statele Federale ale Microneziei, Fiji, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Islanda, Irlanda, Itala, Japonia, Kosovo, Letonia, Liberia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta , Insulele Marshall, Mauritania, Muntenegru, Nauru, Regatul Ţărillor de Jos, Noua Zeelandă, Niger, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, Qatar, Republica Coreea, Republica Cipru, România, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Spania, Suriname, Suedia, Togo, Tonga, Uganda, Marea Britanie, Ucraina şi Yemen) şi publicată pe site-ul Departamentului de Stat din SUA, se cere respectarea dorinţei afganilor de a părăsi ţara.
„Având în vederea deteriorarea situaţiei de securitate, sprijinim, lucrăm la şi cerem tuturor părţilor să respecte şi să asigure plecarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care sunt în poziţie de autoritate în Afganistan au responsabilitatea să protejeze vieţile umane şi proprietăţile şi să instaureze imediat ordinea civilă şi securitatea”, se arată în declaraţia comună.
„Cetăţenii afgani şi internaţionali care doresc să plece trebuie să poată să o facă; străzile, aeroporturile şi punctele de trecere trebuie să rămână deschise, iar calmul menţinut. Cetăţenii afgani au dreptul la o viaţă sigură şi la demnitate. Noi, comunitatea internaţională, suntem pregătiţi să îi ajutăm”, mai scrie în declaraţie.