16 noiembrie 2021

Talibanii au organizat o paradă. Foştii insurgenţi au defilat cu armele şi aparatura lăsată în urmă de SUA şi NATO

Theodora Tănase

Sursă foto: Twitter

Mişcarea talibană a organizat, duminică, o paradă militară la Kabul, folosind vehicule blindate de fabricaţie americană şi elicoptere ruseşti capturate. Acest eveniment a avut loc sub forma unei demonstraţii prin care ei au arătat cum dintr-o forţă insurgentă au ajuns o armată în toată regula, relatează CNN.

Talibanii au utilizat stocul mare de arme şi echipamente lăsat în urmă atunci când a avut loc retragerea armatei americane din Afghanistan.

Parada a fost legată de absolvirea a 250 de soldaţi proaspăt instruiţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Enayatullah Khwarazmi.

Exerciţiul a implicat zeci de vehicule de securitate blindate M117, provenite de la armata americană. Au fost văzute şi elicoptere MI-17 care patrulau deasupra Kabulului. Mulţi soldaţi purtau puşti de asalt M4.

Majoritatea armelor şi echipamentelor pe care le folosesc acum forţele talibane sunt cele furnizate de Washington guvernului de la Kabul, susţinut de americani, în încercarea de a construi o forţă naţională afghană capabilă să lupte împotriva talibanilor.

Oficialii talibani au declarat că piloţi, mecanici şi alţi specialişti din fosta Armată Naţională Afghană vor fi integraţi într-o nouă forţă, care a început, de asemenea, să poarte uniforme militare convenţionale în locul hainelor tradiţionale afghane purtate în mod normal de luptătorii lor.

Potrivit unui raport realizat la sfârşitul anului trecut de către Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afghanistanului (Sigar), guvernul SUA a transferat guvernului afghan articole şi servicii de apărare în valoare de peste 28 de miliarde de dolari, inclusiv arme, muniţie, vehicule, dispozitive de vedere pe timp de noapte, aeronave şi sisteme de supraveghere, din 2002 până în 2017.

Unele dintre aeronave au fost transportate în ţările vecine din Asia Centrală de către forţele afghane care au fugit, dar talibanii au capturat alte aeronave. Rămâne neclar câte dintre ele sunt operaţionale.

La plecare, trupele americane au distrus peste 70 de aeronave, zeci de vehicule blindate şi au dezactivat apărarea aeriană.