08 septembrie 2021

Talibanii au anunţat membrii guvernului interimar al Afganistanului. Patru dintre aceştia au fost închişi în trecut la Guantanamo, iar unul este căutat de FBI. Mullah Hasan Akhund va fi prim-ministru interimar

Andreea Soare

Talibanii au anunţat, marţi, structura noului guvern şi noii miniştri ai Afganistanului, scrie CNN. Dintre aceştia, patru au fost închişi la Guantanamo, iar unul este căutat de FBI.

Sursă foto: Profimedia

Nicio femeie sau vreunul dintre membrii fostului guvern al Afganistanului nu a primit poziţie de conducere în noua structură a guvernului, deşi talibanii au promis că vor avea un guvern mixt, diferit de cel care a condus ţara între 1996 şi 2001.

Mohammad Hassan Akhund, un apropiat al fondatorului talibanilor, Mohammad Omar, va fi prim-ministru interimar al ţării, iar Abdul Ghani Baradar, unul dintre co-fondatorii grupului, a fost numit prim-ministru adjunct. De asemenea, Mohammed Yaqoob, unul dintre fii lui Omar, va fi ministru al apărării.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că noul guvern va proteja „interesele ţării” şi va impune Legea Şaria, aşa cum este interpretată de talibani. Grupul militant a transmis că va numi o conducere permanentă în curând.

Ceea ce este interesant este că talibanii nu s-au sfiit să numească în poziţii de conducere foşti deţinuţi ai închisorii Guantanamo, persoane căutate de FBI ori supuse sancţiunilor internaţionale.

Astfel, prim-ministrul interimar al Afganistanului, Mohammad Hassan Akhund, se află pe lista sancţiunilor ONU. Acesta este un membru mai vechi al talibanilor şi fost lider al „Quetta Shura”, consiliului de conducere al grupului.

Unii analişti au crezut că această poziţie îi va fi oferită lui Abdul Ghani Baradar, care a ocupat în trecut poziţii în biroul politic al talibanilor, din Doha, şi a condus negocierile dintre talibani şi guvernul afgan.

Doi membri ai reţelei Haqqani, un grup inclus pe lista SUA a teroriştilor, afiliat talibanilor şi al-Qaeda, vor ocupa, de asemenea, poziţii de conducere în guvernul interimar. Ambii au fost sancţionaţi de SUA şi ONU.

Ministru de interne va fi Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani. Este căutat de FBI, care oferă recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea sa. De asemenea, Khalil Haqqani, unchiul lui Sirajuddin, a fost numit ministru pentru refugiaţi. FBI oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru prinderea sa, din cauza legăturii sale cu al-Qaeda.

Patru dintre cei care au primit poziţii de conducere în guvernul nou creat au fost închişi în SUA la Centrul de detenţie de la Guantanamo şi eliberaţi ca parte a unui schimb de prizonieri pentru sergentul Bowe Bergahl, în 2014: Noorullah Noori, ministru al graniţelor şi afacerilor tribului, Abdul Haq  Wasiq, director de informaţii, Khairullah Khair, ministru al informaţiei şi culturii şi Mohammad Fazil Mazloon, ministru adjunct al apărării. Totodată, Mohammed Nabi Omari, numit recent guvernator al provinciei Khost, este fost deţinut al aceleiaşi închisori.