05 august 2022

Taiwanul este în alertă: pregăteşte nave, aeronave şi sisteme de rachete pentru a monitoriza exerciţiile militare ale Chinei

Andreea Soare

Armata taiwaneză este în alertă maximă în a patra zi de criză şi a doua zi de exerciţii chineze, după ce armata chineză a lansat rachete care au survolat, pentru prima dată, insula, iar 5 dintre ele au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat, vineri, că a pregătit nave şi aeronave militare şi a dislocat sisteme de rachete pentru a monitoriza situaţia, în contextul exerciţiilor militare ale Chinei, care înconjoară Taiwanul, scrie US News.

Sursă foto: Mediafax

Mai multe nave şi aeronave chinezeşti au trecut prin Strâmtoarea Taiwan, vineri dimineaţă, a mai transmis ministerul, care descrie exerciţiile militare ale Chinei ca fiind agresive.

Astăzi China a anunţat că va conduce operaţii întrunite de blocarea Taiwanului, cu ajutorul navelor şii aviaţiei, pregătind un asalt de pe mare. În aceste exerciţii, China simulează practic, pe faţă, cucerirea Taiwanului.

Totodată, SUA şi-au retras portavionul USS Ronald Reagan, după ce armata Beijingului a stabilit un poligon de tragere în estul Taiwanului, dar nava rămâne în zonă, transmit oficiali americani.

Într-un comunicat emis ieri, reprezentanţii taiwanezi spuneau că se pregătesc pentru război, însă nu îşi doresc acest război.

Agenţia de presă oficială a statului chinez, Xinhua, scria joi că armata a folosit „peste 100 de aeronave, inclusiv avioane de vânătoare şi bombardiere strategice în timpul acestor exerciţii, precum şi peste 10 distrugătoare şi fregate”. Totodată, la exerciţii participă militari din cadrul forţelor navale, aeriene, personal din sprijinul strategic şi logistic.

Şi la nivel diplomatic lucrurile se complică. Vineri, China a anunţat că a convocat diplomaţii europeni din ţară pentru a se opune declaraţiilor făcute de Grupul G7 şi de UE, care au criticat exerciţiile militare chinezeşti.  Ministerul chinez al Afacerilor Externe a criticat, vineri, „interferenţele fără noimă în problemele interne ale Chinei”.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan la bordul unui avion al Forţelor Aeriene pe 2 august 2022, în ciuda avertismentelor Chinei. Aproximativ 40 de aeronave militare americane au escortat aeronava până la sosirea acesteia, arată Naval News.

Ca represalii, China desfăşoară în perioada 4-7 august exerciţii în apropierea Insulei Taiwan, pe care au înconjurat-o, în unele zone raioanele de desfăşurare a manevrelor ajungând la mai puţin de 20 de km de coasta taiwaneză.

Foto: Zonele de desfăşurare a exerciţiilor. Sursă: Naval News

Armata chineză a trimis în zona de desfăşurare a exerciţiilor şi cele două portavioane, Liaoning (16) şi Shandong (17), şi a plasat forţe de desant naval în regiunea Fujian, cea mai apropiată de Taiwan, la puţin peste 120 km.