01 octombrie 2019

Taiwanul condamnă "dictatura" din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist la Beijing

Mircea Olteanu

Administraţia de la Taipei a condamnat marţi "dictatura" din China, în contextul aniversării a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, condusă de comunişti, informează agenţia de ştiri Reuters.

În urmă cu 70 de ani, liderul din acel moment al Partidului Comunist din China, Mao Zedong, a anunţat fondarea Republicii Populare Chineze, în urma victoriei în războiul civil împotriva forţelor Partidului Naţionalist (Kuomintang). Forţele şi oficialii Kuomintang s-au refugiat pe insula Taiwan, formând Republica China.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind un teritoriu chinez autonom, cu toate că, de facto, autorităţile de la Taipei sunt complet independente de China.

"Partidul Comunist Chinez a peristat cu dictatura monopartit timp de 70 de ani, un concept de guvernare care încalcă valorile democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului, provocând riscuri şi ameninţări pentru dezvoltarea Chinei continentale", a transmis Consiliul taiwanez pentru Afaceri Continentale.

Taipeiul a mai transmis că regimul de la Beijing este "o ameninţare serioasă la adresa păcii în regiune şi civilizaţiei şi democraţiei globale".

"Supravieţuirea şi dezvoltarea Chinei continentale nu sunt legate de o singură persoană şi un singur partid", a adăugat consiliul.

Relaţiile între Taipei şi Beijing s-au deteriorat după alegerea Tsai Ing-wen în funcţia de preşedinte al Taiwanului, despre care China consideră că doreşte să declare independenţa statului insular, o limită de netrecut din punctul de vedere al conducerii de la Beijing.

Mai mult, China şi-a manifestat nemulţumirea faţă de declaraţiile Taipeiului în favoarea protestelor pro-democraţie din Hong Kong.