21 iulie 2021

Taiwanul a deschis o reprezentanţă în Lituania, folosind pentru prima dată numele „Taiwan”

Andreea Soare

Taiwanul a anunţat, marţi, că va deschide o reprezentanţă în Lituania, folosind numele său colocvial, „Taiwan”, şi nu numele capitalei, stârnind furie din partea Chinei, transmite euronews.

Sursă foto: Profimedia

Taiwanul are mai multe reprezentanţe în jurul lumii, inclusiv în statele UE, însă cele mai multe dintre acestea sunt numite „Birouri de reprezentare a Taipei”, nu „a Taiwanului”, întrucât doar 15 ţări recunosc independenţa ţării.

China susţine că insula, care are numele oficial Republica Chineză, îi aparţine şi respinge orice folosire a cuvântului „Taiwan”, cunoscut la nivel internaţional. A promis că va recupera insula, făcând, dacă este nevoie, apel la violenţă.

Potrivit ministrului taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu, acceptarea de către Lituania a folosirii numelui „Taiwan” pentru noul birou de reprezentare este „foarte importantă”.

„Taiwan şi Lituania sunt parteneri care au aceleaşi perspective şi sunt legate de credinţa în puterea libertăţii şi a democraţiei pentru promovarea prosperităţii şi crearea unui viitor mai bun pentru oameni”, a adăugat ministrul.

Beijingul a transmis, în acest context, că se opune creării oricăror legături diplomatice între alte ţări şi Taiwan.

Această acţiune din partea Lituaniei vine după ce, în luna mai, a anunţat că părăseşte forumul de cooperare al Chinei cu state din centrul şi estul Europei, 17+1. De asemenea, a donat 20.000 de doze de vaccin Taiwanului şi a deschis un birou de reprezentare în această insulă.