05 august 2022

Taiwan, ziua 4. Comunitatea internaţională condamnă acţiunile militare ale Chinei. Tensiunile se amplifică în regiune

Alexandru Gologan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg îndeamnă China la calm, după ce a reacţionat exagerat ca urmare a vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA în Taiwan. Exerciţiile militare chineze şi-au extins raza de acţiune după ce mai multe rachete au aterizat în apele japoneze. SUA condamnă acţiunile nesăbuite ale Chinei, în contextul în care vizita oficialului american nu schimba statutul Taiwanului, aşa cum insinuează Beijingul. Ministerul Apărării din Taiwan este pregătit să acţioneze în caz de agresiune

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 04:00 Su Tseng-chang: Vecinul diabolic al Taiwanului îşi arată puterea la uşa noastră
„China distruge în mod arbitrar calea navigabilă cea mai frecvent utilizată din lume cu exerciţii militare”, a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang.
 
Acţiunile Chinei sunt condamnate de ţările vecine şi de lume.

UPDATE 03:00

Portavionul USS Ronald Reagan al marinei americane s-a retras după ce armata Beijingului a stabilit un poligon de tragere în estul Taiwanului.

UPDATE 02:00 Fostul ambasador chinez în Marea Britanie, Liu Xiaoming, acuză ţările G7 de inacţiune

„Dacă ţărilor G7 le pasă cu adevărat de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, ar fi trebuit să îndemne SUA mai devreme să nu facă o provocare atât de periculoasă, nesăbuită şi iresponsabilă împotriva Chinei. Înainte de vizita lui Pelosi, acele ţări au tăcut”, a comentat Liu pe Twitter.

UPDATE 01:00 Statele Unite avertizează China: Orice greşeală poate duce la conflict

Statele Unite au condamnat lansarea de către China a 11 rachete balistice în jurul Taiwanului în timpul exerciţiilor militare majore ca o reacţie exagerată la vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. Washingtonul a cerut Beijingului să reducă imediat tensiunile.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi să folosească vizita reprezentantului nostru drept pretext pentru a-şi creşte activitatea militară în regiune. Orice acţiune nesăbuită poate duce la conflict. Facem un apel la calm din partea administraţiei de la Beijing”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 00:00 Premierul Japoniei: Rachetele chinezeşti atentează la securitatea noastră naţională

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea de rachete balistice de către China, după ce cinci dintre acestea au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei în timpul exerciţiilor militare desfăşurate în jurul Taiwanului.

Kishida este îngrijorat de evoluţia evenimentelor şi afirmă că astfel de acţiuni reprezintă „o problemă gravă care afectează securitatea noastră naţională şi siguranţa cetăţenilor noştri”.

Rezumatul zilei

  • China iniţiază exerciţii militare de proporţii în strâmtoarea Taiwan după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan
  • China acuză SUA de incitare la conflict prin schimbarea statutului insulei
  • Rachete lansate de chinezi în cadrul exerciţiilor de intimidare au aterizat în apele japoneze
  • Comunitatea internaţională a condamnat acţiunile Beijingului pe care le-a clasificat drept exacerbate
  • Administraţia de la Taipei susţine că armata sa îşi va apăra suveranitatea teritorială în caz de atac