16 octombrie 2021

Taiwan vrea mai devreme aeronavele F-16 din SUA. Le dotează cu rachete de croazieră cu bătaie mare

Florin Jipa

Sursă foto: Wikimedia

Oficialii din Taiwan au declarat că doresc să primească cele 66 de aeronave F-16V mai repede şi vor să achiziţioneze peste 100 de rachete de croazieră cu bătaie mare aer-sol AGM-158, conform Liberty Times.

Conform contractului semnat în 2019, primele două F-16 ar urma să ajungă în 2023, iar restul până la 66 până în 2026.

Taipeiul a cerut SUA ca livrarea să înceapă din 2022, cu mai mult de două aeronave. De asemenea, au început negocierile şi pentru achiziţia rachetelor de croazieră aer-sol AGM-158, care au o rază de acţiune de 370 de km, putând lovi bazele militare chineze de pe coasă de unde s-ar lansa un atac, mai spune sursa citată. Bugetul doar pentru achiziţia rachetelor şi a altor muniţii depăşeşte un miliard de dolari.

Mişcarea conducerii de la Taipei vine după ce China a organizat mai multe exerciţii prin care a simulat capturarea insulei şi a ultimelor declaraţii ale preşedintelui Xi Jinping care a spus că „într-un fel sau altul, Taiwanul va reveni la China.”

În această lună a fost consemnată şi cea mai gravă încălcare a Zonei de Identificare Aeriană a Taiwanului, când într-o singură zi, pe 4 octombrie, 54 de aeronave militare chineze au încălcat acest spaţiu.