08 februarie 2022

Taiwan modernizează sistemele PATRIOT cu 100 milioane de dolari

Iulian Moşneagu

Statele Unite au aprobat o posibilă vânzare de echipamente şi servicii în valoare de 100 de milioane de dolari către Taiwan pentru "susţinerea, întreţinerea şi îmbunătăţirea" sistemului de apărare antirachetă Patriot folosit de insula autoguvernată şi revendicată de China, a anunţat luni Pentagonul.

Sursă foto: Mediafax

O declaraţie a Agenţiei americane de cooperare în domeniul apărării şi securităţii a precizat că a transmis certificarea necesară prin care notifică Congresul în urma aprobării Departamentului de Stat pentru această vânzare, care a fost solicitată de ambasada de facto a Taiwanului la Washington.

Modernizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot ar "contribui la îmbunătăţirea securităţii destinatarului şi ar ajuta la menţinerea stabilităţii politice, a echilibrului militar, economic şi a progresului în regiune", a precizat agenţia în declaraţie, potrivit Reuters.

"Această vânzare propusă serveşte interesele naţionale, economice şi de securitate ale SUA prin sprijinirea eforturilor continue ale destinatarului de a-şi moderniza forţele armate şi de a menţine o capacitate defensivă credibilă" a mai scris agenţia.

Principalii contractori ar urma să fie Raytheon Technologies  şi Lockheed Martin. Ministerul taiwanez de Externe a declarat că a "salutat" această decizie.

"În faţa expansiunii militare continue a Chinei şi a acţiunilor provocatoare ale acesteia, ţara noastră îşi va menţine securitatea naţională cu o apărare solidă şi va continua să aprofundeze parteneriatul strâns de securitate dintre Taiwan şi Statele Unite" a transmis Ministerul de Externe din Taiwan.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că decizia de a obţine rachete Patriot mai noi a fost luată în timpul unei întâlniri din 2019 cu oficiali americani din administraţia preşedintelui Donald Trump. Ministerul a declarat că se aşteaptă ca acordul să "intre în vigoare" în termen de o lună.

Insula guvernată democratic s-a plâns de misiunile repetate ale forţelor aeriene chineze în zona sa de apărare aeriană, parte a ceea ce Washingtonul consideră a fi un efort al Beijingului de a face presiuni asupra Taipei pentru a accepta suveranitatea sa.

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a declarat luna trecută că cele două superputeri ar putea ajunge la un conflict militar dacă Washingtonul încurajează independenţa Taiwanului.