07 august 2020

Taiwan ar putea achiziţiona drone de supraveghere Sea Guardian de la SUA

Andreea Soare

Statele Unite negociază vânzarea, pentru prima dată, a cel puţin patru drone sofisticate către Taiwan, potrivit unor surse americane familiare cu procesul de negociere, relatează Reuters.

Sursă foto: General Atomics

Dronele de supraveghere SeaGuardian au o rază de acţiune de 6000 de mile marine (11,100 km), cu mult mai mult decât dronele  Taiwanului din prezent, care au o rază de 160 de mile nautice. Astfel, aceste drone i-ar oferi Taiwanului o capacitate mult mai mare de a se apăra în faţa Chinei, observându-i forţele aeriene, rachetele şi celelalte facilităţi.

Departamentul de Stat al SUA a autorizat vânzarea dronelor, însă nu se ştie sigur dacă oficialii SUA au aprobat exportarea dronelor cu arme ataşate. Această vânzare trebuie aprobată de membrii Congresului, care ar putea primi notificare formală luna viitoare. Cu toate acestea, Congresul ar putea bloca o înţelegere finală.

Senatorii democraţi şi republicani ai SUA au introdus, joi, o lege care presupune blocarea exportului, transferului sau comercializarea mai multor drone către ţări care nu sunt aliate SUA. Astfel, SUA poate vinde drone doar către membrii NATO, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia şi Israel, mai relatează Reuters.

Taiwan ar fi trimis cererea de procurare a dronelor la începutul acestui an, iar SUA au trimis, săptămâna trecută, preţul şi datele disponibile pentru această afacere. Această achiziţie ar putea costa Taiwanul în jur de 600 de milioane de dolari. Ministrul Apărării din Taiwan nu a dorit să comenteze pe acest subiect.