06 octombrie 2018

Tăcere suspectă în China în cazul dispariţiei preşedintelui Interpol / Meng Hongwei ar fi fost reţinut scurt timp după ce aterizat în ţara sa natală

Mircea Olteanu

Autorităţile de la Beijing nu au comentat cazul preşedintelui Interpol, chinezul Meng Hongwei, dispărut în cursul unei călătorii în ţara sa natală, însă cotidianul South China Morning Post a relatat, citând surse anonime, că oficialul a fost reţinut la scurt timp după ce aterizat în China.

Sursă foto: Mediafax

Meng Hongwei locuieşte la Lyon cu soţia şi copiii săi, care nu au mai reuşit să-l contacteze după ce acesta a plecat pe data de 29 septembrie într-o călătorie în China, relatează cotidianul The Independent, citând presa locală.

Soţia lui Meng a contactat poliţia din Lyon după ce nu a mai primit nicio veste de la soţul ei de la finalul lunii septembrie. Ea a fost plasată sub protecţia poliţiei după ce a primit ameninţări telefonice şi pe reţelele de socializare.

"Franţa este nedumerită de situaţia preşedintelui Interpol şi îngrijorată de ameninţările primite de soţia sa", a comunicat Ministerul francez de Interne.

O persoană familiară cu ancheta franceză privind dispariţia lui Meng a declarat că investigatorii cred că Meng a antagonizat autorităţile chineze în vreun fel, motiv pentru care a fost reţinut.

Până în acest moment nu este clar din ce motiv Meng a întreprins călătoria în China.

Cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a relatat, citând surse anonime, că oficialul a fost reţinut la scurt timp după ce aterizat în China, însă nu este clar din ce motiv.

În ultimii ani s-au înregistrat mai multe cazuri în care oficiali chinezi de rang înalt au dispărut fără urmă, pentru ca autorităţile chineze să anunţe după câteva săptămâni sau luni că aceştia sunt anchetaţi pentru diverse infracţiuni, în special corupţie.

Ales preşedinte al Interpol în noiembrie 2016, mandatul lui Meng Hongwei ar urma să se încheie în 2020.

Anterior, Meng Hongwei a fost adjunct al ministrului Securităţii publice din China, director al Pazei de Coastă şi adjunct al şefului Administraţiei Oceanice de Stat.

Interpol a transmis că organizaţia "cunoaşte informaţiile din presă în legătură cu presupusa dispariţie a preşedintelui Interpol, Meng Hongwei", precizând că "această chestiune este relevantă pentru autorităţile din Franţa şi China".