10 mai 2024

T-34 a fost singurul tanc al Armatei Rusiei la parada din 9 mai

Florin Jipa

Pentru a marca cea de-a 79-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, peste 9.000 de militari ruşi şi 75 de mijloace tehnice au defilat joi prin Piaţa Roşie, conform Tass.

Sursă foto: Mediafax

Chiar dacă ne aşteptam să vedem cel mai nou tanc rusesc T-14 Armata, sau mai bătrănele T-72, T-80 şi T-90 folosite de Rusia în agresiunea contra Ucrainei, la paradă a participat un singur tanc, T-34, folosit de Rusia în Al Doilea Război Mondial.

De altfel numărul de echipamente militare a fost extrem de mic, doar 75, inclusiv aeronavele.

La tehnică terestră s-au văzut vehicule blindate pe roţi Tigr, transportoare blindate BTR-82A şi Bumerang, sisteme de rachete tactice Iskander-M, lansatoare de rachete sol-aer S-400 şi sisteme de rachete balistice intercontinentale Yars.

Şi la aviaţie a lipsit avionul de generaţie a cincea, Su-57, conform aceleiaşi surse. În schimb, Armata rusă a scos la bătaie grupurile acrobatice Russkiye Vityazi (Cavalerii ruşi) cu avioane de luptă Su-30SM şi Strizhi pe avioane MiG-29 şi un grup de şase avioane de atac Su-25 care au eliberat fum în culorile drapelului naţional rus.

Şi la personal s-a văzut diferenţa faţă de alţi ani. Majoritatea celor 9.000 de militari participanţi la paradă făceau parte din academiile şi şcolile de aplicaţie militare şi foarte puţini din unităţi operaţionale. Conform Mediazone şi BBC Rusia, au fost identificaţi peste 50.000 militari ruşi morţi în Ucraina, dar numărul lor este mult mai mare, deoarece nu toate anunţurile funerare au fost publicate în media. Ministrul francez al Apărării estima undeva la 150.000 militari ruşi ucişi. Indiferent care ar fi numărul, este unul uriaş chiar şi pentru Armata Rusieie, care are o Forţă Terestră undeva la 550.000 de militari, dar nu toţi sunt în unităţile combatante.

Chiar dacă discursul lui Putin a fost optimist referitor la victoria din Ucraina, pierderile mari de pe front, în jur de 3.000 de tancuri şi alte peste 10.000 de alte tipuri de vehicule militare afectează armata rusă.

Tocmai din această cauză nu este de mirare că de câte ori Putin, sau alt reprezentatnt al Kremlinului, vorbeşte de o confruntare cu NATO ameninţă cu armele nucleare.