10 iunie 2019

Sute de oameni reţinuţi în Kazahstan, din cauza protestelor din ziua alegerilor prezidenţiale

Marinela Sarbu

Poliţia a reţinut sute de persoane în Kazahstan, pe fondul protestelor neautorizate care au avut loc în urma alegerilor prezidenţiale anticipate de duminică, pe care oponenţii îl consideră un exerciţiu fals în democraţie, relatează Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Ofiţerii, unii înarmaţi cu scuturi şi căşti, au dispersat demonstraţiile din capitala, Nur-Sultan, şi în Almaty, principalul oraş comercial al ţării central-asiatice. Aproximativ 500 de protestatari au fost duşi la secţiile de poliţie, a declarat un oficial guvernamental.

Trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi în confruntări, a declarat ministrul adjunct de Interne Marat Kozayev. Nu au existat informaţii imediate despre acuzaţiile aduse în urma arestărilor.

Alegerile anticipate au fost declanşate după demisia neaşteptată din martie a fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, care a condus ţara de la proclamarea independenţei sale faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Mulţi oameni au presupus că Nazarbayev va candida pentru realegere în timpul unui scrutin prezidenţial care ar fi trebuit să aibă loc anul viitor.

Protestatarii au afirmat că alegerile pentru alegerea succesorului său nu vor fi libere sau corecte şi au cerut un boicot al alegătorilor.

Kassym-Jomart Tokayev, premierul care a devenit preşedinte în exerciţiu când Nazarbayev a demisionat, pare să fi să câştigat alegerile cu uşurinţă.

Două sondaje de după ieşirea de la vot au arătat că Tokayev a obţinut aproximativ 70% din voturi, potrivit Reuters.