27 septembrie 2018

Suspectul identificat în cazul Skripal a fost declarat „Erou al Rusiei” în anul 2014

Bianca Pavaluca

Anatoliy Vladimirovici Chepiga, suspectul identificat în cazul Skripal de către autorităţile din Marea Britanie, a fost declarat în anul 2014 „erou al Rusiei”, titlu onorific oferit de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează BBC.

La începutul lunii septembrie, procurorii britanici au acuzat doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov, de atacul neurotoxic comis în luna martie în oraşul Salisbury, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia.

Adevăratul nume al lui Boşirov este Anatoliy Vladimirovici Chepiga, susţin două surse din domeniul securităţii în Europa, familiare cu ancheta în cazul Skripal.

Colonelul rus, în vârstă de 39 de ani, a fost antrenat în cadrul unei academii de top din Rusia, parte din Serviciul de Informaţii din Rusia (GRU).

Pe parcursul carierei, Chepiga a obţinut peste 20 de premii militare pentru serviciul său.

Conform unor surse apropiate anchetei, Chepiga s-a transferat în anul 2009 în Moscova, moment în care a început să lucreze în misiuni sub acoperire, sub numele de Ruslan Boshirov.

În luna decembrie 2014, colonelul a primit titlul onorific de Erou al Rusiei, pentru munca sa în cadrul operaţiunilor din Ucraina. Medalia i-a fost oferită în cadrul unei ceremonii secrete de către preşedintele Vladimir Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Boshirov este un civil. De asemenea, într-un interviu acordat unui post de televiziune din Rusia, acesta a anunţat că a vizitat Marea Britanie în calitate de turist.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a negat noile descoperiri ale poliţiei britanice, motivând că nu există dovezi concrete.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi susţin că au vizitat oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.

Mai multe surse susţin că Guvernul britanic cunoaşte adevăratele identităţi ale ambilor suspecţi.