06 septembrie 2019

Sursele publice încă reprezintă o provocare pentru serviciile de informaţii

Monitorul Apărării şi Securităţii

În cadrul ediţiei din 2019 a Summit-ului pentru Informaţii şi Securitate Naţională (4 - 5 septembrie), susţinut de către organizaţiile non-profit AFCEA International şi The Intelligence and National Security Alliance, generalul Joseph Votel a făcut unele precizări legate de ceea ce consideră că ar trebui să fie îmbunătăţit la nivelul comunităţii americane de informaţii, din perspectiva sa de fost comandant al United States Central Command (CENTCOM), în perioada 2016-2019, dar şi al United States Special Operations Command (SOCOM).

Sursă foto: Mediafax

 

Cu toate că există progrese realizate în ultimii ani în cadrul agenţiilor de informaţii, sunt domenii care sunt încă problematice, unul dintre acestea fiind cel al culegerii şi utilizării informaţiilor provenite din surse deschise (OSINT). Integrarea datelor obţinute din surse publice, de exemplu al celor colectate de pe reţelele de socializare, s-a dovedit a fi dificilă şi, în plus, a generat probleme de operativitate, nefiind posibil ca acestea să ajungă totdeauna în timp util la beneficiar şi anume, personalul din teatrele de operaţii.

Schimbul de informaţii, interoperabilitatea, cooperarea eficientă cu alte structuri, cu alte state, este o altă zonă ce ar putea fi eficientizată dacă liderii militari ar beneficia de mai multă autoritate în procesul de transfer de informaţii către / de la partenerii de încredere.

Dezvoltarea abilităţii de gestionare a big data, de prelucrare a volumului impresionant de informaţii obţinute din teren, reprezintă o altă provocare pentru comunităţile de intelligence şi de apărare.

Şi, nu în ultimul rând, mai mult HUMINT, ar reprezenta, fără îndoială, acel plus care i-ar ajuta pe comandanţii structurilor luptătoare să înţeleagă ce gândesc oamenii în teren, să înţeleagă cum percep aceştia mediul în care se află, informaţiile culese prin intermediul surselor umane având o valoare extraordinară în procesul de luare a deciziilor.