16 octombrie 2020

Surse: Turcia a lansat o rachetă în zona Mării Negre, pentru a testa sistemul S-400 cumpărat din Rusia

Mihai Draghici

Turcia a lansat, vineri, o rachetă în largul coastelor Mării Negre, în ceea ce pare a fi un test pentru verificarea sistemului antiaerian S-400, cumpărat din Rusia, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Lansarea rachetei a avut loc în apropierea oraşului turc Sinop, situat pe litoralul Mării Negre. În ultimele zile, Turcia a restricţionat traficul aerian şi maritim în această zonă.

Ministerul turc al Apărării a anunţat că nu va confirma, nici nu va nega efectuarea testelor cu sistemul antiaerian S-400.

Dacă informaţiile despre testarea sistemului S-400 se vor confirma, tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite se vor amplifica.

Turcia a achiziţionat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a generat o criză între Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO.

Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35. În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.

Acesta ar fi al doilea test, după cel executat în noiembrie 2019, când militarii turci au testat senzorii sistemului împotriva propriilor avioane F-16, conform Karol Wasilewski, un analist la Institutul pentru Afaceri Internaţionale din Varşovia, conform Arab News.

Turcia a cumpărat un regiment (patru baterii) de sisteme de rachete S-400, pentru suma de 2,5 miliarde de euro, ce a atras reacţia SUA şi a scos Ankara din Programul avionului de generaţia a cincea, F-35.

S-400 Triumf este un sistem rusesc de apărare anti-aeriană cu bătaie mare, intrat în serviciu în anul 2007. Are o bătaie maximă de 400 km şi poate ajunge la o altitudine de 30 km. Are dublă utilizare, putând fi folosit şi împotriva ţintelor terestre, conform agenţiei ruse Tass.

 

Turcia va testa rachetele S-400 deasupra Mării Negre