10 decembrie 2018

Surse: Theresa May va propune amânarea votului Camerei Comunelor pe tema Acordului Brexit

Mihai Draghici

Premierul Theresa May va propune amânarea votului pe tema proiectului de acord Brexit, de teamă că va fi respins de Camera Comunelor, afirmă luni surse politice de la Londra.

Acordul pe tema Brexit este contestat puternic în Camera Comunelor, în principal din cauza situaţiei frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Pe fondul temerilor că proiectul de acord pe tema Brexit va fi respins, premierul Theresa May vrea amânarea votului în Camera Comunelor, au declarat surse citate de publicaţiile The Guardian şi Daily Telegraph, precum şi de postul Sky News.

Downing Street a confirmat că premierul Theresa May va face un anunţ luni după-amiază.

Votul în Camera Comuinelor este programat marţi, dar ar putea fi amânat până în ianuarie.

Proiectul de acord pe tema Brexit riscă să genereze menţinerea Marii Britanii în zona vamală a Uniunii Europene pe termen nedeterminat, arată raportul de evaluare juridică pe care Guvernul Theresa May a fost obligat să îl prezinte la cererea Parlamentului. Acordul Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării reinstituirii controalelor vamale la frontiera cu Irlanda. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul de evaluare juridică. Consilierul juridic guvernamental Geoffrey Cox a admis că un astfel de protocol riscă să aibă "durată nedeterminată" chiar dacă negocierile dintre Londra şi Bruxelles vor eşua la un moment dat. "În legislaţia internaţională, protocolul poate să aibă durată nedeterminată până când este înlocuit de alt aranjament legal", se arată în raportul de evaluare.

Guvernul Theresa May a fost găsit vinovat, marţi seară, de sfidarea Parlamentului prin refuzul de prezentare a raportului juridic de evaluare a proiectului de Acord Brexit.

Camera Comunelor a aprobat marţi seară un proiect de moţiune elaborat de şase partide de opoziţie prin care Guvernul este obligat să prezinte în întregime raportul de evaluare juridică a Acordului dintre Londra şi Bruxelles pe tema Brexit. Moţiunea a fost adoptată cu 311 voturi pentru şi 293 împotrivă. Ca reacţie, Guvernul Theresa May a publicat miercuri raportul. Downing Street refuzase până acum să prezinte în întregime raportul juridic de evaluare a Acordului Brexit.

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va fi supus aprobării Parlamentului de la Londra pe 11 decembrie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.