01 iunie 2018

Surse Reuters: Statele Unite intenţionează să instaleze un sistem antibalistic în Germania

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump a iniţiat discuţii preliminare în scopul instalării unui puternic sistem antirachetă în Germania, pentru suplimentarea capacităţilor defensive în Europa, afirmă surse citate de agenţia Reuters, situaţia riscând să amplifice tensiunile cu Rusia.

Potrivit surselor citate, Statele Unite vor să instaleze în Germania un sistem de tipul Terminalului de Apărare de Mare Altitudine (THAAD). Discuţiile între armata americană şi Guvernul Germaniei au început înainte ca preşedintele SUA, Donald Trump, să decidă retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015.

Chiar dacă Europa şi Statele Unite au disensiuni pe tema menţinerii Acordului nuclear, ambele părţi sunt preocupate de capacităţile balistice iraniene, notează agenţia Reuters.

Rachetele iraniene de tip Shahab-3 au raze de acţiune de 2.000 de kilometri, putând atinge sudul Europei, iar Gardienii Revoluţiei din Iran au ameninţat că vor dezvolta rachete cu raze de acţiune mai mari.

Comandamentul SUA în Europa insistă de mulţi ani pentru instalarea unui sistem antibalistic THAAD, dar situaţia a devenit urgentă după retragerea Washingtonului din Tratatul nuclear, explică Riki Ellison, directorul Alianţei pentru Apărarea Antirachetă (Missile Defense Advocacy Alliance).

Departamentul american al Apărării a anunţat că nu a fost luată încă nicio decizie. "În momentul de faţă, nu există planuri pentru instalarea unui sistem THAAD în Germania. Nu discutăm despre posibilele planuri militare viitoare, pentru că nu vrem să le semnalăm intenţiile potenţialilor adversari. Germania rămâne unul dintre cei mai apropiaţi parteneri şi unul dintre cei mai puternici aliaţi", a declarat Eric Pahon, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Instalarea unui nou sistem defensiv american în Europa ar avea rolul de a le oferi garanţii suplimentare aliaţilor din sudul Europei care se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene, a declarat un oficial militar citat de agenţia Reuters.

Un oficial militar american a confirmat că există discuţii preliminare cu oficiali germani despre instalarea unui sistem THAAD la Baza aeriană Ramstein din Germania, unde este sediul Forţelor Aeriene americane din Europa şi Comandamentul aliat aerian NATO. "Ar fi un nou mesaj politic adresat europenilor că suntem serioşi în legătură cu protejarea aliaţilor", a afirmat oficialul citat.

Discuţiile despre instalarea unui sistem THAAD în Europa intervin în contextul amplificării tensiunilor între Occident şi Rusia.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.