09 mai 2018

Surse: Israelul a efectuat un atac de tip preventiv în Siria pentru a bloca un eventual bombardament iranian

Mihai Draghici

Bombardamentul efectuat marţi seară de avioane militare israeliene în Siria a avut rolul de a bloca un eventual atac iranian asupra zonei Înălţimilor Golan aflată sub control israelian, afirmă surse citate de presa israeliană şi libaneză.

Sursă foto: Mediafax

Bombardamentul efectuat marţi seară de avioane militare israeliene în Siria a avut rolul de a bloca un eventual atac iranian asupra zonei Înălţimilor Golan aflată sub control israelian, afirmă surse citate de presa israeliană şi libaneză.

Marţi seară, în contextul în care preşedintele SUA Donald Trump urma să anunţe retragerea din Acordul nuclear iranian, o soluţie cerută de mult timp de Israel, armata israeliană a lansat o alertă în regiunea Golan, mobilizând sisteme antiaeriene şi pregătind adăposturile antibombardament. Într-un mesaj adresat autorităţilor locale, armata israeliană a explicat că decizia a fost luată din cauza "activităţilor militare anormale ale forţelor iraniene din Siria", informează cotidianul Times of Israel.

În contextul alertei, avioane de vânătoare şi de recunoaştere israeliene au efectuat misiuni speciale de patrulare în zona de nord-est a Israelului.

Surse citate de site-ul IsraelToday.co.il au declarat că serviciile de spionaj israeliene depistaseră activităţi militare iraniene în Siria şi Liban, iar Guvernul israelian a declanşat alerta de teamă că Iranul ar putea lansa un atac ca ripostă la numeroasele bombardamente israeliene efectuate în Siria.

Ulterior, presa arabă şi israeliană a relatat că avioane militare israeliene au lansat un atac preventiv asupra unei baze militare iraniene, Al-Kiswah, situată la periferia sudică a Damascului, potrivit site-ului IsraelToday.co.il.

Baza militară atacată este utilizată de Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi de mişcarea şiită Hezbollah, susţinută de Iran.

Potrivit organizaţiei de opoziţie Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene atribuite Israelului au vizat depozite de armament şi sisteme de rachete, soldându-se cu moartea a 15 persoane, inclusiv opt cetăţeni iranieni. Presa de stat din Siria a relatat că sistemele antiaeriene au doborât două rachete israeliene.

Israelul a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect.

Israelul a efectuat în ultimii ani numeroase raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Recent, Iranul a ameninţat că "va distruge" Israelul în cazul în care Guvernul israelian nu renunţă la "jocurile copilăreşti", potrivit unui comandant al Gardienilor Revoluţiei iraniene care a condamnat atacurile israeliene din Siria. Guvernul israelian a semnalat că tratează cu seriozitate ameninţările Teheranului.

Iranul şi Rusia sunt principalii aliaţi ai Administraţiei de la Damasc, condusă de preşedintele Bashar al-Assad.