07 mai 2018

Surse: Donald Trump şi Kim Jong-Un probabil se vor întâlni în Singapore

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, probabil se vor întâlni în Singapore, în luna iunie, afirmă, sub protecţia anonimatului, oficiali citaţi de cotidianul Chosun şi de agenţia de presă Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

Donald Trump a vehiculat ideea unei întrevederi în Zona demilitarizată situată la frontiera dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, dar, conform surselor citate, a fost ales un loc terţ, Singapore.

Întâlnirea istorică ar urma să aibă loc în luna iunie, după summitul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), programat în Canada pe 8-9 iunie, relatează cotidianul Chosun şi agenţia de presă Yonhap.

Dar, ţinând cont de faptul că Donald Trump este imprevizibil, există posibilitatea modificării datei şi locului, astfel că întrevederea ar putea avea loc în satul Panmunjom, situat în Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, comentează cotidianul South China Morning Post.

Donald Trump a anunţat vineri că a stabilit data şi locul întrevederii istorice cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, fără însă a le dezvălui. Donald Trump a precizat că detaliile întrevederii vor fi anunţate în curând şi a sugerat că se înregistrează progrese în demersurile de eliberare a trei cetăţeni americani deţinuţi în Coreea de Nord. "Avem discuţii foarte substanţiale cu reprezentanţii Coreei de Nord şi s-au întâmplat deja multe lucruri în cazul ostaticilor. Cred că veţi vedea lucruri bune", a spus Trump.

Administraţia de la Phenian a reluat duminică tonul virulent la adresa Washingtonului, denunţând "presiunile şi ameninţările" preşedintelui SUA, Donald Trump, care riscă să afecteze îmbunătăţirea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Un oficial din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe citat de agenţia KCNA a declarat că Washingtonul "induce în eroare opinia publică" sugerând că angajamentul Phenianului în sensul renunţării la arme nucleare ar fi rezultatul sancţiunilor şi presiunilor. Donald Trump a insistat pentru menţinerea presiunilor asupra Coreei de Nord până la obţinerea denuclearizării Peninsulei Coreea.