14 iunie 2018

Surse: Donald Trump a afirmat că regiunea Crimeea aparţine Rusiei, întrucât locuitorii vorbesc limba rusă

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, le-a spus liderilor din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei deoarece locuitorii vorbesc limba rusă, afirmă surse citate de site-urile Buzzfeed News şi Axios.com.

Donald Trump a făcut aceste afirmaţii în cursul summitului G7, desfăşurat săptămâna trecută în provincia canadiană Quebec.

Doi diplomaţi prezenţi la întrevedere au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul BuzzFeed News că Donald Trump a exprimat nemulţumire că Moscova nu a fost invitată la summit. În contextul în care liderii prezenţi i-au explicat că Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, preşedintele SUA a menţionat că regiunea Crimeea aparţine Rusiei pentru că locuitorii vorbesc limba rusă.

Rusia a anexat ilegal regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, atrăgându-şi sancţiuni internaţionale şi măsura excluderii din G8.

În cursul dineului de la summitul G7, Donald Trump a mai afirmat, potrivit surselor citate, că "Ucraina este una dintre cele mai corupte ţări din lume".

Donald Trump a afirmat şi public că Rusia trebuie să fie reprimită în Grupul ţărilor puternic industrializate. "Acest grup obişnuia să fie G8, nu G7. S-a întâmplat ceva în urmă cu ceva timp astfel că Rusia nu mai este membră", a spus preşedintele SUA.