11 iunie 2024

Surse: Diplomaţii din grupul B9 discută despre posibila excludere a Ungariei de la viitoarele întâlniri

Andreea Soare

Diplomaţii din cadrul grupului B9 (Bucharest Nine), care conţine reprezentanţi de state europene NATO şi UE, au discutat despre posibilitatea excluderii Ungariei de la viitoarele întâlniri ale grupului, au declarat pentru jurnaliştii FT surse familiare subiectului.

Sursă foto: Mediafax

Grupul B9, format în 2015, conţine ţări precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, România, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, iar liderii acestora (fie miniştrii apărării, fie miniştrii de externe) se întâlnesc în mod regulat pentru a discuta despre abordările lor în privinţa politicilor de securitate, în special cele  legate de apărarea graniţelor estice.

La întâlnirile recente ale grupului, Ungaria şi-a folosit dreptul de veto la formarea concluziilor comune ale grupului cu privire la ajutorul oferit Ucrainei şi la susţinerea oricăror acţiuni ale NATO privind creşterea sprijinului militar pentru Ucraina. Tacticile ungare de blocare a ajutoarelor privind Ucraina, în special în cadrul Uniunii Europene, i-a deranjat pe mulţi dintre membrii blocului european.

Astăzi, oficialii B9 se întâlnesc din nou la Riga şi se pare că Ungaria refuză, încă o dată, să susţină o declaraţie comună asupra căreia ceilalţi lideri ai grupului au căzut, deja, de acord.  Discuţiile cu privire la excluderea Budapestei din format ar fi, astfel, destul de serioase, potrivit unei surse FT. Aceasta spune că este posibil ca azi să aibă loc „ultima întâlnire în formatul acesta” (n.r. cu participarea Ungariei).

Alţi oficiali din statele membre ale B9 cred, însă, că este importantă menţinerea acestei ţări în unitatea NATO şi UE. Preşedintele Lituaniei, de exemplu, a spus că este important ca Ungaria să rămână în cele două organizaţii şi, probabil, şi în B9.