14 martie 2019

Supersonicele F-16 ale FAR au intrat oficial în SLP-PA, sub comandă naţională/ Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă

Mediafax

Escadrila 53 Vânătoare (F-16) din Forţele Aeriene Române a intrat oficial în Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană, sub comandă naţională, printr-o ceremonie care s-a desfăşurat la Baza Aeriana 86 Borcea şi la care au fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş şi generalul-maior Viorel Pană, comandantul Forţelor Aeriene Române.

Sursă foto: Mediafax
Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă: 

- „Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operaţii. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare, nivel pe care îl vom menţine. Vom creşte de la an la an alocările pentru apărarea naţională, iar în centrul acestui angajament se află programele strategice de înzestrare, aşa cum am prevăzut în Programul de Guvernare. Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investiţiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia naţională. România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiţii în domeniul tehnologiei înalte, să-şi asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană. Guvernul susţine prin toate pârghiile legale realizarea acestor investiţii, care, pe lângă beneficiile economice şi de securitate, vor pune în valoare expertiza pe care ţara noastră o are în acest domeniu”.

- „Ca stat care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar şi ca membru activ al comunităţii europene şi Alianţei Nord-Atlantice, România acordă o atenţie deosebită Parteneriatului NATO-UE. În ceea ce priveşte dimensiunea de securitate, acţiunile comunităţii europene trebuie să fie complementare celor ale Alianţei, mai ales în contextul provocărilor comune. Atât la Bruxelles, cât şi aici, în faţa dumneavoastră, aş dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianţei transatlantice. Ne-am îndeplinit şi vom continua să ne îndeplinim toate responsabilităţile ce ne revin ca partener NATO”, a adăugat Dăncilă.

- „Este o zi importantă pentru Forţele Aeriene Române care pot opera, de astăzi, pentru apărarea spaţiului aerian naţional, cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar şi pentru România, care a reuşit să întărească în mod semnificativ capabilităţile noastre de apărare. Modernizarea Forţelor Aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care şi-au demonstrat eficienţa în cadrul NATO şi care permit abordarea unui spectru larg de misiuni contribuie la descurajarea oricăror intenţii ostile ce pot proveni din această zonă geografică. Guvernul României va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esenţial pentru consolidarea posturii de apărare a ţării noastre şi pentru creşterea profilului României ca furnizor de securitate”.