09 decembrie 2019

Sunt veteranii din Intelligence de stânga sau de dreapta? O dezbatere din SUA

Liviu Ioniţă

Recent, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, l-a întâlnit pe liderul american, Donald Trump, la Washington, declaraţia comună a celor doi oficiali, adoptată cu acest prilej, fiind publicată pe site-ul Casei Albe în data de 25 noiembrie. Site-ul de ştiri Sputnik a relatat, într-o manieră proprie, vizita prim ministrului bulgar în SUA, ca fiind un prilej pentru încheierea unui acord ce va permite armatei americane să folosească Bulgaria ca bază pentru sistemele de supraveghere ce au ca obiectiv Rusia. Sursa „informaţiei” prezentate de Sputnik este un fost ofiţer american de intelligence, Philip Giraldi, membru fondator al grupului Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Sursă foto: Mediafax

Interpretarea unei declaraţii oficiale. La microfon ... Sputnik

Potrivit declaraţiei oficiale, la întâlnirea Trump-Borisov „au fost adoptate măsuri destinate consolidării parteneriatului strategic dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Bulgaria, cu scopul principal al consolidării comunităţii transatlantice ca o comunitate de naţiuni, unite prin sacrificiu comun şi angajament faţă de apărarea comună, valorile democratice, comerţul cinstit şi interesele strategice reciproce”.

În comunicat se mai precizează că „militarii celor două state încearcă împreună să consolideze poziţia de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră. Statele Unite şi Bulgaria intenţionează să aprofundeze parteneriatul în domeniul tehnologiei de apărare şi al industriei, să dezvolte tehnologii de apărare şi parteneriate industriale în domenii care sunt esenţiale pentru apărarea şi descurajarea regională, inclusiv prin continuarea facilitării accesului la tehnologii şi armamente de apărare de ultimă generaţie pe care Statele Unite le consideră disponibile.

Bulgaria se angajează să analizeze în mod corespunzător propunerile companiilor de apărare din SUA care doresc să concureze pe piaţa bulgară.

De asemenea, se menţionează că „Statele Unite susţin eforturile recente ale Bulgariei de a apăra independenţa şi suveranitatea ţării de influenţa negativă străină, de a investiga şi expune încălcările legislaţiei bulgare de către actori străini.

Site-ul Sputnik susţine că întâlnirea dintre preşedintele Donald Trump şi Boiko Borisov a condus la un nou acord ce are ca obiect tehnologii avansate, Statele Unite fiind dornice să ofere Bulgariei un acces mai larg la tehnologiile sale militare de înaltă performanţă, tehnologii de supraveghere care vizează Rusia.

Kremlinul a înţeles despre ce este vorba, după cum a înţeles şi că Trump face presiuni asupra Rusiei şi urmăreşte să o izoleze.

Sputnik îl citează pe Philip Giraldi, fost ofiţer CIA, membru al Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS).

Potrivit acestuia, eforturile SUA de a-şi extinde forţele şi capacităţile în Bulgaria ar putea fi zădărnicite din cauza relaţiilor care se deteriorează grav între Statele Unite şi Turcia. Orice criză în relaţiile SUA-Turcia ar putea izola forţele SUA în regiunea Mării Negre, inclusiv cele dislocate în Bulgaria, iar dacă Turcia va fi scoasă din NATO, va fi dificilă tranzitarea către Marea Neagră. Deşi Turcia este obligată, printr-un tratat internaţional, să permită tranzitul forţelor navale americane şi aliate prin Bosfor şi Dardanele, ar putea face asta în felul ei, este de părere Giraldi, impunându-şi propriile reglementări restrictive, de pildă, monitorizarea şi controlul navelor care transportă arme nucleare.

Sunt comentariile unui membru fondator al organizaţiei constituite în 2003 şi sugestiv intitulată, Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Profesionişti cu vederi alternative

Un grup de foşti membri ai comunităţii de intelligence din Statele Unite, în special din zona de analiză, inclusiv din Agenţia Centrală de Informaţii şi Agenţia de Informaţii a Apărării, a fost constituit, în 2003, pentru a vorbi despre utilitatea intelligence în justificarea războiului.

Înainte de invazia Irakului, grupul a emis o scrisoare de protest la adresa informaţiilor greşite pe baza cărora SUA a acţionat, şi în care se preciza că factorii de decizie nu au ţinut cont de analiştii de intelligence.

Profesionişti din domeniul informaţiilor au scris preşedintelui Bush cu privire la ceea ce au considerat ca fiind o politică şi un fiasco de proporţii monumentale, deformarea sistematică a adevărului, care a condus la lansarea unui război, fapt nemaiîntâlnit în istorie, deşi au mai existat momente când intelligence-ul a fost alterat în mod deliberat în scopuri politice.

Memorandumul pentru preşedinte din 5 februarie 2003, scrisoarea Veteran Intelligence Professionals for Sanity, în care era criticat discursul secretarului de stat american Colin Powell în faţa Naţiunilor Unite, se încheia astfel: nimeni nu are un colţ al adevărului; nici nu ne ascundem iluziile că analiza noastră este irefutabilă sau incontestabilă (aşa cum afirmase Colin Powell despre analiza cu privire la Irak) … era mult mai bine dacă discuţia ar fi fost extinsă dincolo de încălcările Rezoluţiei 1441 şi de cercul consilierilor care s-au aplecat către un război pentru care nu există niciun motiv convingător.

Astfel, într-o perioadă în care se vorbea nu numai despre Humint şi Sigint, ci şi, într-un mod dispreţuitor, despre Rumint (rumor intelligence), Ray McGovern, un fost analist C.I.A., punea bazele Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Condus de o mână de ofiţeri CIA în retragere şi alţi analişti de informaţii, grupul a crescut şi a cooptat foşti profesionişti din toată comunitatea de informaţii, inclusiv foşti ofiţeri din domeniul apărării. „O confederaţie desăvârşită de indivizi care analizează şi apoi împărtăşesc informaţii şi idei prin e-mail, buletine informative şi reţele de bloguri, scriu materiale individuale de opinie, vorbesc public şi participă la dezbateri în spaţiul public” (Coleen Rowley, fost agent FBI, whistleblower, membru VIPS, Huffington Post).

Grupul a emis mai multe zeci de memo-uri de-a lungul anilor, menite să ofere informaţii mai oneste. Direcţionate către factori de decizie guvernamentali în momente cheie, memoriile VIPS sunt publicate şi în scop de educare a publicului asupra problemelor de securitate naţională (Coleen Rowley).

VIPS nu are un site web, dar memo-urile se regăsesc pe site-ul consortiumnews.com, creat de jurnalistul Robert Parry, în 1995, ca primă publicaţie de ştiri de investigaţie bazată pe Internet, într-o perioadă de criză a mass media din SUA şi, în general, de angajare a mass media occidentale într-o orbire auto-provocată. Această criză a democraţiei a făcut necesară o nouă platformă media pentru poveşti bine prezentate, pentru a contesta numeroasele cunoaşteri convenţionale greşite.

Consortiumnews este considerată o sursă alternativă de jurnalism de investigaţie, cu o uşoară, până la moderată, orientare liberală. O sursă, în general, de încredere, care beneficiază de experţi din diferite medii, nu doar jurnalişti, care aprofundează temele prezentate şi care a condus la dezvăluirea unor scandaluri şi a unor informaţii importante (mediabiasfactcheck.com).

Site-ul, care nu dezvăluie în a cui proprietate se află în prezent, a fost caracterizat ca fiind „wikileaks, without the leaks”.

Cel mai recent Memo către preşedinte, aparţinând Veteran Intelligence Professionals for Sanity, datează din 21 iulie, acest an, şi este intitulat: Is Pompeo’s Iran Agenda the Same As Yours?

În respectivul material, Veteran Intelligence Professionals for Sanity îşi exprimă îndoiala cu privire la secretarul de stat Mike Pompeo, experienţa directă a grupului cu înaltul oficial generând îndoieli puternice cu privire la încrederea ce i se poate acorda în probleme cu consecinţe pentru preşedinte şi naţiune. Se consideră că o intervenţie în Iran ar fi o eroare, iar comportamentul lui Pompeo trădează o dorinţă puternică de a recurge la acţiunea militară - poate chiar fără aprobarea preşedintelui - fără un obiectiv strategic distinct, altul decât să promoveze interesele Israelului, Arabiei Saudite şi Emiratelor Unite. Mike Pompeo este descris ca fiind un neofit, comparativ cu partenerul său anti-Iran, John Bolton, care are, la rândul său, o abordare diletantă în interpretarea intelligence.

În material se recomandă preşedintelui SUA ca intelligence-ul obţinut de la CENTCOM (United States Central Command) să nu fie acceptat ca adevăr evanghelic, mai ales în perioade de tensiune ridicată, având în vedere că analiştii de informaţii de la CENTCOM au afirmat despre proprii comandanţi că le-au impus „false naraţiuni”, au rescris în mod intenţionat şi au suprimat produsele de intelligence şi s-au angajat în „tactici de întârziere” pentru a submina rapoartele furnizate de Agenţia de Informaţii pentru Apărare. În iulie 2015, cincizeci de analişti CENTCOM au semnat o plângere că materialele lor de informaţii erau manipulate de către superiori. Analiştilor CENTCOM li s-au alăturat analiştii de informaţii care lucrează pentru Agenţia de Informaţii pentru Apărare.

Memo-ul, în finalul căruia Veteran Intelligence Professionals for Sanity se oferă să fie la dispoziţia preşedintelui pentru cazul în care acesta ar dori să discute despre aspectele abordate, este semnat de conducerea grupului, printre semnatari fiind şi Philip Giraldi.

Philip Giraldi, fost angajat al CIA, reinventat ca activist anti-război

A activat nouăsprezece ani în Turcia, Italia, Germania şi Spania. În prezent, este directorul executiv al Council for the National Interest, un grup de propagandă de la Washington care, potrivit declaraţiilor oficiale, încearcă să încurajeze şi să promoveze o politică a SUA în Orientul Mijlociu în concordanţă cu valorile şi interesele americane.

Caraterizat drept o autoritate recunoscută pe probleme de securitate internaţională şi de combatere a terorismului, Philip Giraldi este şi preşedinte al San Marco International, o firmă specializată în managementul securităţii internaţionale, care oferă, potrivit Hufftington Post, consultanţă de securitate pentru mai multe corporaţii înscrise în anuarul Fortune Global 500.

Într-un articol, „Dezvăluirea intelligence-ului vrednic de dispreţ” (shabby), Philip Giraldi face referire la Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Fostul ofiţer CIA consideră că, în pofida percepţiei comune a unei părţi a opiniei publice, precum şi a mass-media alternative, cei familiarizaţi cu comunitatea de intelligence ştiu că securitatea naţională a statului american nu este un monolit, o entitate colectivă care îşi urmăreşte propriile interese, indiferent de ceea ce este bine pentru ţară sau pentru oamenii săi. Persoanele care au fost atrase de cariere în domeniul informaţiilor, forţelor de ordine sau ale armatei sunt adesea autori a ceea ce este corect, mai degrabă decât ceea ce este convenabil. Ca urmare, ei se găsesc deseori în contradicţie cu stăpânii lor politici, ceea ce duce la demisii şi la o reprezentare excesivă a foştilor profesionişti ai securităţii naţionale în mişcarea anti-război. O astfel de manifestare este Veteran Intelligence Professionals for Sanity, o casă pentru foştii ofiţeri de intelligence disidenţi, precum Tom Drake şi Ray McGovern.

Philip Giraldi susţine că, deşi guvernul face tot posibilul pentru a reprima orice opinie disidentă, ar trebui apreciată o astfel de structură de securitate naţională receptivă la o dizidenţă responsabilă.

Scris în 2017, articolul exprima speranţa autorului că, spre deosebire de Administraţia Obama, care i-a pedepsit în mod regulat pe whistleblower-ii legitimi şi şi-a acoperit faptele greşite prin invocarea privilegiului secretului de stat, noua administraţie va avea înţelepciunea … să-şi cheme câinii (expresie folosită pentru acţiunea de a înceta să critici sau să ataci pe cineva sau să încurajezi alte persoane să critice sau să atace).

Diplome americane la Moscova

Referirile în presă la Veteran Intelligence Professionals for Sanity şi acţiunile sale ca atare nu sunt frecvente, însă membrii grupului au, individual, o vizibilitate ridicată în mass media: American Conservative, Huffington Post, The Guardian, MSNBC, Canadian Broadcasting Corporation, British Broadcasting Corporation, British Independent Television Network, FOX News. Dar şi: National Television Polish, National Television Croatian, Al-Jazeera, Al-Arabiya, iranian.com, kyivpost.com, Sputnik, Russia Insider, Russia Today.

O părere nu tocmai favorabilă despre Veteran Intelligence Professionals for Sanity o are site-ul web Conservative Review, fondat în 2014 şi apreciat ca fiind corect poziţionat pe baza opiniilor politice conservatoare, dar că utilizează surse sărace (mediabiasfactcheck.com). The Guardian şi Politico sunt de părere că editorul şef şi proprietarul site-ului, Mark Levin, are ca modus operandi atacurile constante asupra democraţilor şi stângii politice.

Conservative Review califică Veteran Intelligence Professionals for Sanity ca fiind o organizaţie neclară, iniţial formată din activişti anti-război, care este extrem de simpatică cu guvernul rus.

Fondată iniţial pentru a se opune invaziei Irakului, Veteran Intelligence Professionals for Sanity s-a transformat într-o reţea de activişti care par doar concentraţi pe promovarea intereselor Rusiei, un grup format din whistleblowers auto-proclamaţi, teoreticieni ai conspiraţiei şi foşti angajaţi ai guvernului.

Întoarcerea către Rusia ar fi coincis cu o călătorie pe care trei oficiali ai Veteran Intelligence Professionals for Sanity au întreprins-o la Moscova în 2013, unde au primit acces fără precedent la Edward Snowden, aflat la acea vreme sub protecţia Kremlinului.

Într-adevăr, în 2013, Edward Snowden a primit premiul Sam Adams, care se acordă anual pentru integritate unui profesionist în domeniul informaţiilor, de către Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, un grup de foşti ofiţeri CIA înfiinţat de Ray McGovern, cel care a avut şi iniţiativa Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Premiul a fost conferit la Moscova într-o ceremonie la care au participat foşti destinatari ai premiului Sam Adams, printre care fostul analist NSA, Thomas Drake, fostul agent FBI, Coleen Rowley şi Ray McGovern, membri VIPS.

Conservative Review consideră că, după vizita la Moscova, comunicatele de presă şi memoriile VIPS au atras atenţia asupra incidentelor globale în care Rusia joacă un rol major, iar grupul a luat partea Rusiei în disputele regionale, chemând Statele Unite şi alte naţiuni să acţioneze în interesul Moscovei.

Aşa, de exemplu, în decembrie 2016, VIPS a lansat un memorandum care critica afirmaţiile privind interferenţa rusă la alegerile din Statele Unite ale Americii ca fiind fără dovezi. Memorandumul a afirmat că scurgerea prin e-mail a fost rezultatul unei acţiuni interne şi nu a unui hacker de origine rusă.

Conservative Review vorbeşte şi de afinitatea lui Philip Giraldi pentru Vladimir Putin şi aminteşte de concedierea lui Giraldi, în 2017, de către publicaţia American Conservative pentru conspiraţii antisemite.

Însă Giraldi însuşi comentează concedierea sa după 15 ani de colaborare cu publicaţia în cauză, pe site-ul unz.com, numind-o defenestrare, considerând că se datorează articolului intitulat Evreii americani conduc războaiele Americii, care face referire la influenţe israeliene în formularea politicii SUA în Orientul Mijlociu.

Despre alţi membri ai Veteran Intelligence Professionals for Sanity, Conservative Review apreciază că Ray McGovern este în întregime angajat să promoveze o naraţiune de politică externă pro-Moscova în Europa, Orientul Mijlociu şi în relaţiile SUA-Rusia, Richard K. Black este susţinător entuziast al politicii ruseşti sub preşedintele Vladimir Putin, Lawrence Wilkerson este un invitat obişnuit la televiziunea de stat rusă, iar Coleen Rowley a făcut parte din contingentul care l-a vizitat pe Edward Snowden la Moscova.

Dincolo de presupuse apartenenţe şi afinităţi, lucrurile ar trebuie să fie simple, cel puţin aşa consideră Philip Giraldi (Rethinking National Security, noiembrie 2019): Securitatea naţională a statului ar trebui să fie angajată în … securitatea naţională. Bugetul alocat acesteia ar trebui să fie proporţional cu ceea ce se face de fapt în domeniu, nimic mai mult. Nu ar trebui să se cutreiere lumea în căutare de probleme şi ar trebui să se răspundă doar la ameninţările reale. Securitatea naţională ar trebui să funcţioneze cu supraveghere. Dacă Congresul se teme să o facă, ar trebui înfiinţat un corp separat care să nu fie partizan şi care doreşte să facă treabă.

Dacă Statele Unite ale Americii se comportă în acest proces ca o naţiune normală, întreaga lume va fi un loc mult mai fericit.