23 iulie 2020

Sunt militarii americani hărţuiţi de ruşi în Siria?

Florin Jipa

După ce mai multe clipuri au arătat cum militari ruşi, de multe ori ajutaţi de diferite grupuri înarmate locale, blochează calea blindatelor americane, a venit şi o reacţie oficială.

Sursă foto: Profimedia

Trupele americane şi ruseşti interacţionează zilnic în Siria şi de cele mai multe ori nu sunt incidente, conform generalului maior Kenneth Ekman, locţiitorul comandantului operaţiei Inherent Resolve.

Acesta a continuat că sunt rare cazurile când militarii din cele două ţări rivale ajung la confruntări.

„Coexistăm în acelaşi spaţiu şi avem protocoale pentru evitarea conflictelor. Chiar dacă suntem pe pământ sau în aer, ne ştim mişcările unii altora mereu,” a declarat Ekman.

Declaraţia generalului american vine după ce Brett McGurk, fostul trimis special al SUA pentru combaterea ISIS a distribuit într-o reţea de socializare un clip în care militarii ruşi au blocat un convoi militar şi se răsteau la ei să plece din această ţară. Acesta a criticat decizia preşedintelui Trump de a reduce numărul militarilor din Siria, cei rămaşi, aproximativ 200, fiind des hărţuiţi de militarii ruşi, care sunt mult mai mulţi.

Generalul american a evitat să dezvăluie numărul exact al militarilor americani din Siria, în schimb a precizat că în cadrul misiunii de combatere a teroriştilor din Siria şi Irak, Inherent Resolve, sunt aproximativ 5.200 de militari.