02 noiembrie 2022

Sunt două lucruri care explică victoriile uimitoare ale Ucrainei împotriva invaziei ruse: dorinţa de luptă pentru libertate şi ajutorul militar uriaş primit de la ţările NATO, cât bugetul Rusiei pentru apărare pe un an întreg

Florin Jipa

Sunt două lucruri care explică victoriile uimitoare ale Ucrainei împotriva invaziei ruse: dorinţa de luptă pentru libertate şi bugetul uriaş primit de la ţările NATO. Conform unui studiu realizat de Institutul Kiel, Ucraina a primit în primele şapte luni de război ajutor militar cât aproape bugetul Rusiei pentru apărare pe un an întreg.

Sursă foto: SMG Ucraina

Anul acesta, Ucraina a primit 41 de miliarde de euro de la Occident pentru apărare. Potrivit reprezentantului permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kislitsa, acesta este cu 14% mai puţin decât bugetul militar al Rusiei.

Datele oferite de Institutul de Economie Mondială de la Universitatea din Kiel estimează că volumul asistenţei militare străine primite de Ucraina în raport cu bugetele de apărare ale statelor aliate depăşeşte pragul de 50%.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Economie Mondială, Letonia rămâne lider, oferind asistenţă Ucrainei, în valoare de 41% din cheltuielile sale militare. Primele zece includ şi Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie şi Norvegia

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte volumele absolute de asistenţă militară acordată Ucrainei, Statele Unite conduc cu o marjă uriaşă, valoarea totală a asistenţei se ridică la aproape 20 de miliarde de euro, iar alţi 30 de miliarde sunt alocaţi pentru anul viitor. Pe locul doi se află Uniunea Europeană, care a alocat diverse asistenţe în valoare de 29 de miliarde de euro, inclusiv pentru programele umanitare.

Suma de 41 de miliarde de euro este de 7,6 ori mai mare decât întregul buget militar al Ucrainei pentru 2022.

Dacă ne uităm pe valoarea echipamentelor trimise Ucrainei raportate la procentul din PIB al bugetului apărării, pe primul loc este Letonia, cu aproximativ de 41%, în timp ce România este la coada clasamentului, alaturi de Austria, cu doar 0,1% din bugetul apărării alocat Ucrainei. Polonia a transferat 15%, Estonia 37%, iar Bulgaria de 4 ori mai mult ca noi, 0,4% din bugetul pt armată.

Să nu uităm însă că aceste echipamente militare valoroase au început să ajungă în Ucraina după ce liderii occidentali au văzut că poporul ucrainean este dornic să lupte pentru libertate, condus de politicieni care au reuşit să se conecteze emoţional cu poporul. Preşedintele Zelenski, premierul Şmîhal, ministrul Apărării Reznikov, şeful Statului Major General, generalul  Zaluzhny, şeful Direcţiei generale de informaţii, generalul-maior Budanov s-au dovedit comunicatori excelenţi, atât cu publicul intern şi extern, dar mai ales cu omologii occidentali, pentru a atrage simpatia Americii şi Europei pentru cauza Ucrainei.

De la începutul războiului lui Putin în Ucraina, Kievul a reuşit să-i alunge pe ruşi din nordul ţării, unde a câştigat bătălia pentru Kiev, din est după ce a eliberat Harkovul, dar şi din vestul  Mării Negre, după ce a eliberat Insula Şerpilor. Din frontul deschis de Rusia pe 24 februarie, de 2.500 km, cele două armate se bat acum pe o linie de 500 km. Armata rusă a trecut la apărare, doar forţele de mercenari Wagner mai duc lupte ofensive în Doneţ, pe direcţia localităţii Bahmut, în timp ce Ucraina se concentrează la sud, pe ofensiva din Herson.

Cu toate acestea, războiul este departe de a se fi încheiat, de la jumătatea lunii octombrie frontul s-a stabilizat, aproape 100.000 de rezervişti mobilizaţi de Putin au ajuns la unităţile din Ucraina şi alţi 200.000 sunt în centrele de pregătire sau pe drum, iar viitoarea bătălie pentru oraşul Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume, va testa abilitatea Ucrainei de a continua acţiunile ofensive.