17 mai 2018

Summitul UE de la Sofia. Integrarea statelor balcanice în Uniunea Europeană, pe agenda reuniunii

Teodora Marinescu

Liderii Uniunii Europene şi omologii său din statele aflate în Balcanii de Vest se vor întâlni joi în capitala bulgară Sofia, unde vor discuta despre procesul de integrare a ţărilor din regiune în Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Summitul între reprezentanţii UE şi statele balcanice nu va avea ca temă centrală ascensiunea celor şase ţări care încă nu fac parte din Blocul cominitar - Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia şi Albania - ci pe investire şi integrare.

Într-o scrisoare trimisă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, către liderii UE, acesta afirmă că integrarea Balcanilor în Europa trebuie să rămână "un angajament din partea ambelor părţi".

"Sunt convins că UE este singurul partener căruia îi pasă sincer de stabilitatea întregii regiuni şi de un viitor prosper pentru proprii oameni - în opoziţie cu ameninţarea unu joc geopolitc de şah, în care oamenii sunt folosiţi drept pioni", a afirmat Tusk.

În cadrul summitului, UE este aşteptată să confirme că va investi în infrastructură pentru a ajuta conexiunea între statele balcanice şi Blocul comunitar.

Cu toate acestea, premierul spaniol Mariano Rajoy nu va participa la summit deoarece ţara sa nu recunoaşte indepdentenţei statului Kosovo.