01 iulie 2019

Summitul UE de la Bruxelles a fost suspendat/ Donald Tusk a avut întâlniri bilaterale cu liderii UE

Marinela Sarbu

Summitul UE care s-a desfăşurat duminică, la Bruxelles, a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului, Preben Aamann.

Sursă foto: Mediafax

''Summitul UE a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European. Tusk va organiza acum întâlniri blaterale cu liderii. Summitul UE se va relua după terminarea întâlnirilor bilaterale", a scris Aamann pe Twitter.

Liderii au fost programaţi să se reunească la ora 1:00 dimineaţa (ora 2:00, ora României), au declarat pentru POLITICO doi diplomaţi UE.

Liderii statelor membre din Uniunea Europeană s-au reunit duminică, la Bruxelles, unde au discutat despre desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere.

Liderii europeni trebuiau şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Donald Tusk a avut programate întâlniri cu fiecare dintre lideriii UE, în timp ce Timmermans s-a întâlnit, la rândul său, cu unii dintre aceştia.

Cehia şi Slovacia se opun în continuare propunerii ca socialistul Frans Timmermans să devină preşedinte al Comisiei Europene, a declarat pentru POLITICO un diplomat european.

Premierul irlandez Leo Varadkar a fost vehiculat în discuţiile preşedintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, cu liderii UE ca fiind un potenţial candidat la preşedinţia Comisiei Europene, dar Varadkar a spus că nu doreşte această funcţie, potrivit unui diplomat european.

Întâlnirile bilaterale dintre Donald Tusk şi liderii UE s-au încheiat.

"Theresa May tocmai a părăsit întâlnirea cu Tusk", a declarat un diplomat european.