09 iunie 2023

Suedia anunţă că militarii ucraineni pe care i-a antrenat sunt „pregătiţi pentru front”

Andreea Soare

Suedia a anunţat, joi, că a antrenat militarii ucraineni pentru folosirea celor 50 de maşini de luptă a infanteriei CV90 pe care le-a donat Kievului şi că „acum sunt pregătiţi pentru front”, scrie The Defense Post.

Sursă foto: Twitter

Suedia nu a precizat, însă, câţi militari a antrenat.

„Din motive de securitate, nu vom oferi detalii despre scopul sau durata antrenamentelor”, a spus un purtător de cuvânt al Forţelor Armate Suedeze.

Patru companii ale infanteriei mecanizate au fost antrenate în locaţii secrete din ţară, în ultimele luni. Numărul caompaniilor militare este diferit de la o ţară la alta, variind de la câteva zeci , până la sute de militari.

În ianuarie, Suedia a anunţat că va trimite 50 de maşini de luptă a infanteriei Ucrainei. Modelul trimis Kievului este CV9040C, echipat cu tunuri automate de 40 de mm, care pot ţinti „un elicopter de la 4 km distanţă”, după cum susţineau reprezentanţii Forţelor Armate.

Unii dintre militarii ucraineni nu aveau deloc experienţă pe vehicule de luptă sau tancuri, însă unii erau obişnuiţi cu vehiculul BMP-1.

Suedia şi-a luat angajamentul de a trimite Ucrainei şi sistemul de artilerie mobil Archer şi rachete antitanc NLAW, în jur de 10 tancuri Leopard 2 şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T şi HAWK.