14 ianuarie 2022

Suedia anunţă că îşi intensifică activităţile militare pe insula Gotland, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia

Andreea Soare

Armata Suediei a transmis, joi, că îşi intensifică activităţile de patrulare pe insula Gotland din Marea Baltică, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia şi al dislocării recente a unor nave de desant ale Rusiei în Regiunea Baltică, scrie Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Moscova a îngrijorat Occidentul din cauza masării trupelor în apropiere de Ucraina, provocând semne de întrebare cu privire la o posibilă invazie a teritoriului ucrainean. Moscova neagă, însă, acuzaţiile.

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, are o importanţă strategică şi se află la o distanţă de 330 de km de Kaliningrad, unde este sediul Flotei Baltice a Rusiei. În 2019, Suedia a dislocat pe insulă un sistem de apărare cu rachete sol-aer.

Şeful Operaţiunilor Comune ale Forţelor Armate Suedeze, general-locotenent Michael Claesson, a declarat pentru Reuters că începând de joi trupele suedeze vor patrula portul şi aeroportul din Visby, principalul oraş din Gotland.

Suedia nu este stat membru NATO, însă are relaţii apropiate cu Alianţa şi şi-a consolidat forţele armate, în ultima perioadă, după mai mulţi ani de neglijenţă, fiind preocupată de activităţile militare ale Rusiei în Marea Baltică.

Potrivit lui Claesson, această decizie a Suediei de a-şi intensifica activităţile pe insula Gotland a fost provocată de intrarea în Marea Baltică a unor nave ruseşti, în această săptămână, inclusiv în imediata vecinitate a Suediei.

„Activităţile recente de securitate şi tensiunile cu privire la politicile de securitate nu au modificat această situaţie, ci au întărit-o”, a declarat acesta, adăugând că forţele armate au observat, recent, o mărire a capabilităţilor ofensive străine în apropiere de Suedia.

Claesson a precizat că şi în alte zone ale Suediei vor fi luate măsuri similare de către forţele armate. Săptămâna trecută, acesta a transmis că strategia de securitate a Suediei ar fi subminată dacă NATO ar accepta condiţiile Rusiei de încetare a extinderii alianţei.