22 iulie 2021

Submarinul Delfinul nu ajunge Muzeu. MApN are planuri pentru el şi pentru achiziţia unor submarine noi

Florin Jipa

Submarinul Delfinul nu mai este operaţional de 25 de ani, lucru care naşte cel puţin două întrebări: de ce nu renunţă Forţele Navale la el pentru a nu mai cheltui bani degeaba şi chiar au marinarii militari nevoie de submarine, devreme ce singurul submarin a fost folosit doar 10 ani, între 1986 şi 1996, după care nimeni din conducerea Forţelor Navale nu a făcut eforturi pentru a-l păstra în rândul structurilor operative?

Sursă foto: Mediafax

Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări m-am adresat Ministerului Apărării Naţionale.

„Submarinul DELFINUL prezintă limitări în exploatare, în principal din cauza epuizării resursei tehnice la unele echipamente specifice. În acest moment, sunt în curs de analiză diverşi operatori economici specializaţi cu experienţă în repararea submersibilelor, fiind luate în calcul şi experienţele altor naţiuni în asigurarea mentenanţei echipamentelor similare de provenienţă ex-sovietică,” răspunde MApN. Se pare că 25 de ani nu au fost de ajuns, aşa că încă se mai analizează soluţii.

„O decizie privind derularea activităţilor de revitalizare va fi stabilită în funcţie de competenţele operatorilor economici identificaţi şi de alocaţiile bugetare din bugetul Forţelor Navale. În prezent, submarinul DELFINUL este folosit pentru activităţi de reprezentare şi pentru pregătirea de specialitate a ofiţerilor şi maiştrilor militari din Forţele Navale,” completează MApN.

Dar intenţii de modernizare a submarinului au mai fost, fără a fi şi finalizate, însă. În ianuarie 2014, ministrul Apărării de atunci, Mircea Duşa, declara că una dintre fregatele Forţelor Navale şi submarinul Delfinul vor intra, începând din acel an, într-un proces de modernizare, lucru care nu s-a întâmplat.

„În anul acesta (2014-nr) vor intra într-un program de modernizare, pe un program multianual, una din fregate şi submarinul Delfinul. Pe un program multianual deoarece nu se poate realiza modernizarea nici a fregatelor, nici a submarinului într-un singur an, dar demarăm acest proces în 2014. Pentru a realiza programul multianual trebuie să facem evaluările necesare, dar am alocat banii ca programul să poată începe,” spunea Mircea Duşa în urmă cu peste şapte ani.

Când vine, însă, vorba de achiziţia de noi submarine, MApN doreşte dotarea Forţelor Navale cu submarine noi, dar numai când vor fi bani.

„În ceea ce priveşte programul de dotare a Forţelor Navale cu submarine noi, programul „Submarin împotriva ameninţărilor subacvatice şi de suprafaţă” este un program de perspectivă, aflat în stadiul de fundamentare şi de întocmire a documentelor programatice solicitate de legislaţia internă. Menţionăm că acest program de înzestrare este strict dependent de resursele bugetare alocate Forţelor Navale pentru anii viitori şi de graficele de execuţie/finanţare a celorlalte programe de înzestrare aflate în derulare, cu încadrarea în bugetul alocat Forţelor Navale,” răspunde MApN.

Intenţii mai vechi au fost şi pentru achiziţia de noi submarine, la fel, pierdute prin sertare. În urmă cu trei ani, un alt ministru al apărării, Mihai Fifor, spunea că „Forţele Navale au finalizat concepţia pentru achiziţia a trei submarine.” Toţi ne aşteptam la semnarea unui contract, dar schimbările politice au dus la schimbarea şi a urgenţelor privind înzestrarea.

Un submarin nou, de exemplul Tipul 212 produs de compania germană Howaldtswerke-Deutsche Werft, costă între 300 şi 500 de milioane euro, funcţie de transferul tehnologic şi pachetul logistic.

Submarinul Delfinul a fost operaţional doar 10 ani, din 1986 până în 1996, perioadă în care a efectuat 8.000 de mile marine. În 1996 i-a expirat resursa bateriilor de acumulatori. Tot în acelaşi an ar fi trebuit executată şi prima reparaţie medie.