24 octombrie 2018

SUA vor revoca vizele unor oficiali saudiţi suspectaţi de implicare în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat, marţi, că Administraţia Donald Trump va revoca vizele unor oficiali saudiţi suspectaţi că ar fi implicaţi în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează agenţia The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Aceasta este prima măsură punitivă anunţată de Administraţia Trump după dispariţia pe 2 octombrie a jurnalistului saudit.

Pompeo nu a precizat câţi şi sau ce oficiali saudiţi vor fi vizaţi de măsura revocării vizelor.

Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a comunicat că unui număr de 21 de cetăţeni saudiţi le vor fi revocate vizele ori vor fi declaraţi ineligibili să obţină vize pentru intrarea în SUA.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post şi un critic acerb al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale.

Autorităţile saudite au reţinut 18 persoane acuzat că ar avea legătură cu decesul lui Khashoggi, însă Riadul susţine în continuare că a fost ucis accidental, în cursul unei altercaţii produse în incinta Consulatului.

Turcia suspectează că jurnalistul disident a fost asasinat, uciderea acestuia fiind plănuită de mai mult timp. Oficialii turci susţin că o echipă de 15 persoane ar fi fost trimisă pentru a-l tortura şi ucide pe disidentul saudit.